‘We worden ook wel de geitenwollensokkenboeren van Westbroek genoemd.’

Het wordt de Nederlandse melkveehouders moeilijk gemaakt hun bedrijf voort te zetten. Door de strenge regelingen overwegen veel boeren daarom te stoppen. Christianne Hennipman besloot een andere richting op te gaan: samen met haar man schakelde ze om naar een biologische melkveehouderij.

Christianne Hennipman en haar man Rutger runnen sinds 2013 het melkveebedrijf De Bonte Parels in Westbroek. Vanuit hun christelijke levensovertuiging gaan ze te werk. Zo houden ze rekening met de natuur, maatschappij en zorg voor de dieren. Oude koeien die weinig melk geven zijn bij het boerenstel meer dan welkom om voor te zorgen. Daarnaast zetten ze zich in voor de bescherming van weidevogels, door om het nest heen te maaien of te zorgen voor een grasland waar de vogels kunnen broeden. ‘We worden ook wel de geitenwollensokkenboeren van Westbroek genoemd.’, zegt Christianne lachend.

De familie Hennipman. Foto: Christianne Hennipman.

Twee jaar geleden besloten ze om te schakelen naar een biologische manier van werken. ‘De stap hiernaartoe was klein, omdat we ons altijd al bezighielden met verduurzamen. Toch is het een ingrijpende keuze. Er zijn ontzettend struikelblokken en wijzigingen die moeten worden doorgevoerd: stoppen met kunstmest, ander voer voor de koeien, het bouwen van een nieuwe stal, het zoeken van een afnemer van de melk. Daarnaast is omschakelen een lang traject; volgens Christianne is er zeker twee jaar nodig om te leren hoe biologisch te werk te gaan. De grootste belemmering zit in het kostenplaatje. ‘Er komen 50 tot 60 duizend extra kosten bij. Dit is exclusief het bouwen van een nieuwe jongveestal Door de vermindering van het mestgebruik, levert het land minder voer (gras) op voor de koeien. Hierdoor geven koeien minder melk. En minder liters betekent minder geld.’

Maar was deze keuze niet gemaakt, dan zag het toekomstbeeld er voor Christianne en Rutger somber uit. ‘Met het kleine aantal koeien dat we hebben zouden we het niet overleven. Door de schommeling in de melkprijzen is het een zware financiële last. Vorig jaar lag de melkprijs zo laag dat slapeloze nachten regelmatig voorkwamen. Dit is de enige optie die we vertrouwen en waar we volledig achterstaan.’ Op deze manier krijgt het stel een dubbele melkprijs, wat het financieel haalbaar maakt.

Foto: Max de Valck.

Ondanks dat stoppen door de overheid wordt gestimuleerd, door de zogenoemde stoppersregeling hebben het de eigenaars van De Bonte Parels nooit overwogen het bedrijf stop te zetten. ‘We hebben zo hard moeten knokken dit bedrijf over te nemen, dat gaan we niet zomaar opgeven. Wij zijn op en top boer en boerin; het is voor ons een uitdaging.’, zegt Christianne. ‘We merken dat de maatschappij duurzaamheid steeds belangrijker begint te vinden. Mensen zijn kritisch en kiezen vaak voor een keurmerk. Op deze manier vinden we een balans tussen natuur, milieu en zorg voor de koeien. Het gaat uiteindelijk om de waardering van het product. In oktober dit jaar hopen ze hun eerste biologische melk te leveren.

Meer weten over de agrarische sector in Utrecht? In de eerste aflevering van het zomerseizoen 2016-2017 van CampusTalk vertelt melkveehoudster Marije Klever over haar bedrijf, toekomst en belang van de boeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.