5 tips hoe jij je hond trimt

Lekker knuffelen met je harige monstertje op de bank. Het lijkt schattig die lieve pluizenbol maar, pas op. Want ineens voel je zelf rode bultjes en kan je niet meer stoppen met krabben. Wat is het? Zijn het vlooien? Nee, het is je lieve pluizenbol. Die moet namelijk zo nu en dan getrimd worden en wij geven vijf tips hoe je je pluizenbol zo schoon mogelijk blijft.

Waarom moet de hond getrimd worden?
De vacht van een hond moet veel aandacht en verzorging krijgen. Sommige honden hebben voldoende aan de dagelijkse borstelbeurt, maar veel vachten vragen meer onderhoudt. Trimmen moet vooral in de ruiperiode, dan vallen er namelijk vachtharen uit. Tijdens het trimmen worden dan de dode en losse haren uit de vacht gehaald en zo ontwikkelt er een nieuwe vacht.

Hoe vaak moet een hond getrimd worden?

Het ligt aan de vacht hoe vaak een hond getrimd moet worden. Sommige vachttypes zijn makkelijk in de onderhoud en hoeven maar een enkele keer per jaar getrimd te worden, terwijl andere honden veel vaker getrimd moeten worden.

 

 

Wel zijn er richtlijnen voor:

 • Kortharige vachten: 1 tot 4 keer per jaar
 • Ruwharige vachten: 2 tot 4 keer per jaar
 • Langharige vachten: 2 tot 6 keer per jaar
 • Stokharige vachten: 2 tot 6 keer per jaar
 • Krulharige vachten (poedels en dergelijke): 4 tot 8 keer per jaar

Wat heb je nodig om je hond te trimmen?

 • Een borstel, voor een lange vacht
 • Een grove kam, hiermee kan je de klitten controleren
 • Een ontklitter, hiermee haal je vervilte plekken of stugge klitten weg
 • Een goede rechte schaar, het liefste een schaar met ronde punten anders kan je de hond prikken bij de voeten, ogen, achterkant en de oren
 • Een föhn, hiermee maak je de vacht snel droog

Oké, de benodigdheden zijn in huis. Nu gaan we trimmen!

 1. Was de hond van te voren. Dit is volgens professionals van groot belang. Een schone vacht is beter hanteerbaar. Maak de hond droog met grote handdoeken. Niet te wild want zo creëer je stugge klitten.
 1. Borstel nu de vacht. Dit kan nog een grote klus zijn. Een goede borstel is dus onmisbaar. Koop een borstel waarbij de naalden echt op de huid komen. Anders blijven er heel veel klitten zitten.

De meest klitgevoelige plekken zijn:

 • Onder de mond en de snor
 • Borst en onderaan de buik
 • Onder en op de oren
 • Liezen en poten
 • Oksels en ellebogen
 • Achterhand, staart en staartaanzet
 • Knieën en de voetjes
 1. Na het wassen en borstelen pak je de schaar erbij. Want nu gaan we de hond knippen. De vacht onderhoud je het best door wekelijks de voeten en rond de ogen te knippen. Je moet oppassen met de overige delen van de vacht knippen. Bij de zogenoemde effileervachten (inkortvachten) zie je snel het knipeffect.

Voor het knippen van deze vacht wordt de speciale effileerschaar gebruikt. Hierdoor zullen de haartjes weer netjes liggen.

 1. Ook pluk je de vacht van je hond. Dit is vooral bij Jack Russels en de Cairn Terrier. Drie keer per jaar is deze vacht ‘plukrijp’ en dan kunnen de losse haren met de hand of met een trimmesje gemakkelijk verwijderd worden.

Trek met je duim en wijsvinger de lange, soms verkleurde en losse haren uit de vacht. Let er wel op dat ze echt goed los moeten zitten want aan de vaste plukken trekken doet zeer.

 1. Scheren doen we vooral als de huid niet te plukken is. In dit geval kan de hond geschoren worden met een tondeuse. Let wel goed op dat de scheerkam altijd parallel met de huid loopt. Een wondje is namelijk zo gemaakt.

Het scheren kan de vachtstructuur veranderen. De onderwol raakt hierdoor beschadigd.

Als je de hond helemaal wil scheren moet je beginnen bij de kop en scheer je door naar de nek en schouders. Daarna start je bij de oren en glijd je naar de hals en kin. Daarna doe je de poten, strek ze goed en pas op voor klitvorming bij de oksels (daar moet soms even geknipt worden).

Dan ga je door naar de rug, buik en de flanken en glijd door over de buitenkant van de poten. Pas op met de binnenkant van de achterpoten. Dit vindt je hond waarschijnlijk extra spannend.

Heel veel trimsucces!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.