Van groep acht naar de middelbare

Brugpieper, brugmug, brugsmurf, brugkuiken. Er zijn veel bijnamen voor de nieuwe leerlingen van de middelbare school. Soms kan het best een beetje spannend zijn om van de oudste van de school opeens naar de jongste van de school te gaan.

Tijdens een ‘brugklaslezing’ bij de organisatie KNAP drukt Jasmijn Kuyvenhovende kinderen uit groep 8 op het hart om geen ruzie te zoeken met de ouderejaars. Er wordt nog steeds gepest op scholen en uit het onderzoek Aanpak pesten in de brugklas, blijkt dat er aan het begin van de middelbare schoolperiode altijd een toename van pestgedrag zichtbaar is.

7% van de middelbare schoolleerlingen zegt weleens gepest te zijn in de afgelopen maanden. Op middelbare scholen neemt het percentage kinderen dat gepest wordt, steeds verder af volgens Stop Pesten Nu. Het is mogelijk dat kinderen er moeilijker voor uitkomen.

Het percentage jongeren dat zegt zelf te pesten, is hoger dan het percentage jongeren die gepest wordt. Een verklaring zou kunnen zijn dat jongeren slachtoffer worden van groepen die pesten of dat jongeren niet durven toe te geven dat ze gepest worden.

 

Pesten aanpakken
In het onderzoek Aanpak van pesten in de brugklas, is gekeken naar de aanpak van 19 docenten op 3 middelbare scholen. Pesten kan grote gevolgen hebben zoals depressie, stress ervaren en een relatief laag zelfbeeld hebben in vergelijking met leeftijdsgenoten die niet worden gepest.

Er zijn nog geen effectief bewezen anti-pestprogramma’s ontwikkeld voor de brugklas volgens het onderzoek. De docenten zeggen dat pesten vooral voorkomen kan worden door het aanleren van sociale vaardigheden. De voorlichtingen over pestgedrag lijken minder effectief.

Jasmijn Kuyvenhoven geeft in Campustalk tips voor ouders en leerlingen over de overgang van groep 8 naar de middelbare school.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.