Aantal daklozen Berlijn bijna net zo hoog als in Nederland

BERLIJN – Wanneer je door Amsterdam loopt, dan zie je zo af en toe wel een dakloze over straat struinen of bedelen op een bankje. Als je eenmaal in Berlijn bent dan merk je pas hoe weinig daklozen er in Amsterdam zijn. Op werkelijk ieder plein waar je in Berlijn komt, kom je handen tekort om ze te tellen.

Volgens schattingen van Berlijnse goede doelen lag het aantal daklozen begin dit jaar rond de 20.000. De Duitse Senator Mario Zcaja repte voor jaar over een getal van 17.000. Enfin, het gaat dus om bizar hoge aantallen (dit in getallen moeten uitdrukken is al even bizar).

Deze aantallen worden alsmaar schrijnender als je deze (geschatte) cijfers naast de cijfers van het CBS legt.
Uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal zwervers c.q. daklozen in heel Nederland maar 10.000, en in zijn ruimste schatting 15.000, hoger ligt dan in Berlijn. Als je dat naast elkaar legt moet er ook worden gekeken naar het aantal inwoners per land en per stad. Dan kom je al snel tot de conclusie dat er in Berlijn ongelofelijk veel daklozen leven.


Natuurlijk is het ook niet vreemd dat er meer daklozen naar een grote stad trekken en niet naar kleine dorpen, dat nuanceert de getallen enigszins. Martha Wegewitz, bestuurslid en vrijwilliger bij de Berlijnse daklozenopvang legt in de onderstaande audiolink verder uit hoe het komt dat er zoveel daklozen in Berlijn leven en waarom ze naar Berlijn komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.