Als ons klimaat nog warmer wordt, verbouwen we straks een Riesling

In de zevende uitzending van het zomerseizoen van CampusTalk 2016-2017 namen wij een kijkje op een van de Nederlandse wijngaarden. Want de kwaliteit van Nederlandse wijn is zo slecht nog niet.

De Nederlandse wijnbouw zit in de lift, je kan geen provincie meer zonder wijngaard vinden. Vlak voor de crisis van 2008 steeg het aantal hectare wijngaarden van 80 naar 200. Exacte cijfers over de Nederlandse wijnbouw en het aantal hectare wijngaarden worden helaas (nog) niet bijgehouden. Wat we wel weten is dat Nederland op jaarbasis ongeveer 1 miljoen flessen produceert. Voor de vergelijking: Nederland importeert zo’n 561 miljoen flessen per jaar uit het buitenland.

Goed, veel cijfers hebben we dus nog niet. Maar dat de kwaliteit van de wijn in Nederland steeds beter wordt, is wel bewezen. Vorig jaar wist Wijngaard Hoog Beek & Royen uit Zeist een bronzen en een zilveren medaille binnen te slepen voor hun wijnen bij een van de grootste wijncompetities van Europa. Maar hoe goed is de Nederlandse Wijnproductie nou echt? En kunnen we onszelf ooit meten met Frankrijk?

In 2015 telde Nederland 170 commerciële wijngaarden, maar op die wijngaarden vind je geen Chardonnay of Pinot Grigio. Voor Nederland is een aantal druivenrassen ontwikkeld die hier op Nederlandse bodem het beste kunnen groeien. Een van die druiven is de Johanniter.

Johanniter
In Nederland hebben we zo’n wisselvallig klimaat dat een ‘gewone’ druif als wij die kennen van Franse wijnen in Nederland niet kan aarden. Daarom hebben we hier een druif nodig die schimmel-resistent is. Johannes Zimmermann kweekte in 1968 daarom een witte druifsoort die dit aankan en in het Nederlandse klimaat goed zijn weg vindt. De Johanniter is het resultaat van een aantal kruisingen en is te vergelijken met de welbekende Duitse Riesling.

Klimaatverandering
Naast de Johanniter zijn er nog vele andere gekweekte druivenrassen die hier in Nederland geplant worden. Op de Nederlandse wijngaarden vind je geen klassieke druiven, maar als de temperatuur nog zo’n twee of drie graden stijgt kunnen er ook druivenrassen zoals de Riesling of Pinot Noir aangeplant worden.

Maar of we voor een goed glas wijn van Nederlandse bodem het altijd veelbesproken onderwerp van klimaatverandering naast ons neer moeten leggen is nog maar de vraag.

Wil je ook eens een kijkje nemen op een wijngaard bij jou in de buurt? Kijk dan hier voor een overzicht van alle Nederlandse wijngaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.