Amsterdam hoort bij de beste Europese startupsteden

Vraag aan toeristen waar Amsterdam om bekend staat, en de kans is groot dat ze aan drugs denken. Daarin kunnen we ze geen ongelijk geven, maar de afgelopen jaren is de gemeente Amsterdam steeds meer gaan profileren als een startupstad. Dat werpt zijn vruchten af: de ene na de andere prijs wordt binnengesleept en Amsterdam hoort nu bij de beste startupsteden van Europa.

Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke European Digital City Index (EDCI). Amsterdam staat op de derde plek, na Londen en Stockholm. De stad wordt onder meer geroemd om zijn cultuur, de aanwezigheid van kapitaal en aantrekkelijke wet- en regelgeving voor innovatieve startups. Om die reden kroonde de Europese Commissie Amsterdam vorig jaar al als meest innovatieve Europese stad.

Belangrijk startup-evenement naar Amsterdam

De gemeente Amsterdam en de Nederlandse overheid zijn logischerwijs blij met deze prijzen, en blijven er na eigen zeggen aan werken om Amsterdam internationaal te profileren als startupstad. Het meest recente resultaat is deels te danken aan prins Constantijn, die als Nederlandse startupambassadeur wordt gezien. Hij reisde in januari af naar CES, de grootste technologieconferentie die jaarlijks plaatsvindt in Las Vegas. Daar lobbyde hij om CES Unveiled naar Nederland te halen. Zijn lobbywerk is succesvol gebleken: dit jaar vindt CES Unveiled niet alleen plaats in New York en Parijs, maar ook in de Beurs van Berlage in Amsterdam. In oktober tonen startups uit Nederland en andere landen daar hun product of dienst aan journalisten, inkopers en investeerders. Zie het als een voorproefje van CES 2018, dat 9 januari van start gaat. Dikke kans dat prins Constantijn al een vlucht en hotel heeft geboekt.

Berlijn is in opkomst

In Nederland werken verschillende partijen dus samen om de internationale positie van Amsterdam als startupstad onder de aandacht te brengen en te verstevigen, maar andere steden zitten natuurlijk niet stil. Kijk bijvoorbeeld naar Berlijn, dat zich de afgelopen jaren in enorm tempo heeft ontwikkeld tot de belangrijkste startupstad van Duitsland, en misschien wel van Oost-Europa. Onze verslaggever Rens Blom onderzocht in Berlijn in welke opzichten de stad verschilt van Amsterdam, en of Nederland zich serieuze zorgen moet gaan maken.

De reportage is te beluisteren op Soundcloud.

Rechtenvrije afbeelding via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.