Hoe duurzaam is jouw avocado?

De populariteit van de avocado is de laatste jaren enorm gegroeid, en het einde lijkt nog niet in zicht. Dat is goed nieuws voor telers, importeurs en supermarkten, maar critici waarschuwen: de duurzaamheid van de avocado blijft een punt van zorg.

Door: Rens Blom

Keurmerken

Kijk in de supermarkt eens op de groenten- en fruitafdeling en je ziet een oerwoud aan keurmerken die aangeven hoe duurzaam een product is. Een keurmerk heeft als doel in één oogopslag duidelijk maken of die banaan, wortel of nectarine een verantwoorde keuze is, maar met bijna negentig keurmerken is het begrijpelijk dat je niet direct weet wat de betekenis is. Dat probleem is ook van toepassing op de avocado’s die in Nederland verkocht worden, zo zijn critici van mening. In ons land worden diverse soorten avocado’s aangeboden die afkomstig zijn uit landen over de hele wereld, en bovendien verschillende keurmerken hebben. Dat zorgt voor verwarring, ook omdat er mensen zijn die denken dat bijvoorbeeld Nature’s Pride een keurmerk is – terwijl dat enkel de importeur is.

Avocado
Rechtenvrije stockphoto gemaakt door Jill Wellington

Denk aan de telers

Wees transparanter over de herkomst van avocado’s en breng meer structuur aan in de keurmerken, is de boodschap van partijen als onderzoeksbureau Questionmark. Directeur Charlotte Linnebank geeft aan: ‘een deel van de avocado’s die bij grote supermarkten in de schappen ligt, heeft bijvoorbeeld geen keurmerk. En bij avocadogerechten in restaurants is in de meeste gevallen onduidelijk waar de avocado vandaan komt, dat moet je dan aan de kok vragen.’

Naast de verwarring over keurmerken voor avocado’s, waarschuwen critici ook voor de omstandigheden bij de avocadoteler. Onafhankelijke onderzoeksbureaus, waaronder Questionmark, meldden laatst dat de avocado’s uit bijvoorbeeld Peru geteeld worden door mensen die lange dagen maken en weinig verdienen. Bovendien vraagt de avocadoteelt veel water; tot wel duizend liter per kilo avocado. Fruitsoorten als appels en peren hebben veel minder water nodig, en zijn qua productie dus milieuvriendelijker. In onze documentaire gaan we dieper in op de duurzaamheid van de avocado, en andere aspecten.

De documentaire over de avocado van Daan Visser en Rens Blom is hieronder te luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.