Burlesque door de jaren heen

Dita von Teese, Julie Atlas Muz, Dirty Martini. Deze namen zeggen jou misschien niets maar in de Burlesque-scène zijn zij wereldberoemd! Ook in Berlijn is deze stijl sinds 2009 op komst en sindsdien is de stad negen clubs en één jaarlijks festival rijk! Radiomaker Bob Brinkman ontmoette danseres Marlene von Steenvag en dook in de wereld van de veren, glitters en cocktails. Luister hier het item terug!

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/328346016″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Hieronder vind jij wat filmpjes van de Duitse Marlene von Steenvag.

Maar waar komt deze sexy dans toch eigenlijk vandaan? Wie heeft dit gevoel voor show en glitter uitgevonden. Als we in de geschiedenis duiken zien we dat het woord burlesque sinds de 17de eeuw in onze woordenboeken staat. Het is afkomstig van het Italiaanse woord burlesco, dat betekent mop of spot in het Italiaans. Het begon ook als een spottende theatervorm. In het Engeland van 1800 werden voorstellingen van bijvoorbeeld de bekende schrijver William Shakespeare nagedaan of bekende liedjes uit die tijd werden bespot met komische, schunnige teksten. Een andere reden waarom het gezien werd als een spottende vorm van kunst was het feit dat vrouwen de meeste rollen vertolkte. Voor die tijd schandalig!

De Engelse Lydia Thompson is een sleutelfiguur in de geschiedenis van de burlesque. Thompson was van huis uit een balletdanseres in een balletgroep, maar begon al op jonge leeftijd aan een solocarrière. Tijdens die jaren ontdekte ze de comedy en al snel reisde ze de wereld over met haar shows. In 1868 belandde zij daardoor in Amerika, dat door haar voor het eerst in contact kwam met burlesque. De eerste show waar Thompson succes mee haalde heette Ixion. Schaars geklede, aantrekkelijke vrouwen die rollen speelde van patriottische mannen. De show was een onwijs grote hit! Geen wonder dat Amerikaanse vrouwen dat trucje gingen overdoen… Burlesque in Amerika is geboren, met Mabel Saintley als eerste Amerikaanse super-burlesque-ster.

In de jaren ’20 kwam er steeds meer het element van strippen bij. Dit omdat er een concurrent op de markt was verschenen: radio, televisie. Het langzaam uittrekken van kleren was een manier om klanten te blijven trekken naar het theater. In de jaren ’40 – tijdens de Tweede Wereldoorlog – onderging burlesque echter een periode van censuur. Na die tijd, ongeveer tot de jaren ’90, hield burlesque een onpopulaire rol binnen het theaterwezen. Tot we in de 21ste eeuw aankomen. Het heden. Burlesque begint zijn draai weer langzaam te vinden, en daar zijn wij maar al te blij mee!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.