Duits Hoogleraar: ‘Hoop problemen tussen culturen sinds de aanslag’

Door Bennett van Fessem

Birgit Zweigle, docent op de Evangelische Universiteit van Berlijn ziet de spanningen tussen verschillende culturen in Duitsland oplopen. Sinds de aanslag op de kerstmarkt maandag 19 december vorig jaar zijn de verhoudingen tussen moslims en christenen niet meer hetzelfde.

Birgit Zweigle tijdens haar onderzoek naar cultuurverschillen

‘’Ik ken zelf een hoop mensen die moslim zijn. Ik zie dat zij meer angst krijgen. Ik geef een hoop studenten les en geef ook lees aan docenten van basisscholen. Sommige mensen willen niks meer horen over de Islam’’, vertelt Zweigle.

Aanslag als tactiek

‘’De aanslag op de kerstmarkt was een tactiek. Aanslagen worden niet alleen gepleegd om mensen te doden, maar is ook een tactiek om culturen te verdelen. Dat is een ramp en maakt mij erg verdrietig, want ik weet dat het anders zit.’’

Zweigle denkt te weten dat het anders zit, omdat zij zelf onderzoek deed naar problemen tussen verschillende culturen: ‘’Een aantal jaar geleden ben ik een project begonnen. Ik onderzocht problemen tussen moslims en niet-moslims. Ik had op een gegeven moment 100 problemen onder elkaar. Daar heb ik een film van gemaakt. Ik concludeerde dat we tot elkaar kunnen komen als we alle problemen vanaf de oorzaak proberen op te lossen.’’

Problemen binnen de multiculturele samenleving

Daarmee bedoelt de professor in de theologie dat een diverse samenleving alleen kan functioneren als mensen elkaar begrijpen: ‘’We kunnen geen compromissen sluiten binnen culturen. Dat is een punt. Mensen praten over een multiculturele samenleving dat het prachtig is, maar zo zit het niet. Er zijn een hoop problemen.’’

‘’Ze hebben een verschillende opleiding en een andere gedachte. We moeten die problemen oplossen door naar de oorzaak te kijken en ze niet te negeren’’, concludeert de docent aan het Berlijns instituut.

Maar naast de problemen zijn er volgens Zweigle juist ook overeenkomsten tussen religies: ‘’Als je ingaat op religie dan zie je dat dezelfde goden dezelfde gedachte hebben. De werelden zijn wel verschillend, zoals die van protestanten en katholieken. De gedachte van de goden, de teksten en de spirit zijn allemaal hetzelfde.’’

 

Beluister hier de hele reportage ”Zes maanden na de aanslag in Berlijn” van Bennett van Fessem:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.