Eerder een zwart gat dan een roze wolk

Niet elke moeder komt na de geboorte van haar baby in een roze wolk terecht. Sommige moeders komen eerder in een zwart gat terecht. In de uitzending van Campustalk is zojuist al het een en ander over de Postnatale depressie besproken. Maar niet alleen PND kan bij vrouwen voorkomen na de bevalling, helaas zijn er nog meer psychische problemen waar nieuwe moeders tegenaan kunnen lopen.

Stichting Me Mam heeft een site opgericht waar moeders die niet op een roze wolk terecht zijn gekomen hun ei kwijt kunnen. En hier is schijnbaar behoefte aan. Voor veel vrouwen is het lastig om zich te uiten over hun negatieve gevoelens na een bevalling, dit omdat het nog een groot taboe is: je hoort blij te zijn met je pasgeboren kindje! Maar helaas is dit niet altijd zo. Want naast PND kan een bevalling ook nog tot andere dingen leiden:

Posttraumatisch stresstoornis (PTSS): een bevalling kan als iets negatiefs en soms zelfs traumatisch ervaren worden bij vrouwen. Het kan zelfs zo erg zijn dat het doorslaat in PTSS en dat de moeder last krijgt van herbelevingen, nachtmerries of hartkloppingen.

Kraambedpsychose: een ernstige aandoening die al snel ontstaat na het bevallen. Een kleine kans om het te krijgen maar helaas wel een enorme impact. De meeste kenmerken zijn slaapstoornissen, onrust, prikkelbaarheid, stemmingsverandering, achterdocht, verwardheid en een niet te volgen denkpatroon.

OCD: Perinatale OCS is geen officiële diagnose, maar een variant van de al bestaande aandoening obsessieve compulsieve stoornis. Perinatale OCS kan verschillende dwanggedachtes (obsessies) betreffen, zoals overmatige bezorgdheid of angst dat je baby iets overkomt.

Steeds meer vrouwen delen hun negatieve ervaringen na een bevalling en sites als Me Mam helpt hier gelukkig aan mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.