Gedogen, verbod of het toch wel mogen: de kronkels van het cannabisbeleid in Berlijn

Een grammetje wiet kopen in Berlijn? Het is eigenlijk illegaal in Duitsland, maar in het Berlijnse stadsdeel Friederichshein-Kreuzberg hoef je niet lang te zoeken voor je een wietdealer vindt. Het Görlitzerpark in Kreuzberg staat bekend om haar overvloed aan dealers. De Duitse overheid vindt zowel het gebruik van wiet als de dealers een probleem. Maar ondertussen hanteert Berlijn een gedoogbeleid en wil de burgemeester van Kreuzberg, Monika Hermann, graag coffeeshops.

Bij de ingang van het Görlitzerpark

Op veel plekken in Berlijn zie je mensen joints roken. Je zal er ook geen problemen krijgen met de politie, als je een paar gram wiet op zak hebt. Tot tien gram voor eigen gebruik wordt het door de vingers gezien. Er zijn alleen geen coffeeshops in de stad en dus kunnen dealers hun slag slaan. In het Görlitzerpark zijn die dan ook volop te vinden. Het duurt niet lang voor je door ze benaderd wordt als je het park binnenloopt.

Omwonenden van het park en het stadsdeelbestuur hebben genoeg van de dealers en daarom heeft burgemeester Monika Hermann een plan bedacht. Een plan dat door velen als progressief wordt gezien: ze wil graag dat de verkoop en het gebruik van wiet in haar stadsdeel worden gelegaliseerd. Daarvoor diende ze in 2015 al een plan in, voor vier coffeeshops die in Friederichshein-Kreuzberg moesten komen. Dat deed ze bij het Duitse instituut voor medicijntoezicht, de Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte, dat het toen afwees. Inmiddels heeft het Duitse parlement  wel ingestemd met de legalisering van wiet als medicatie.

Poster op straat van de cannabis expositie deze week in Berlijn

 

Ondertussen blijft de legalisering van cannabis een hot item in Berlijn. Overal in de stad hangen posters van de cannabisexpositie ‘Mary Jane’ die deze week in de stad plaatsvindt. En informatieflyers van het Deutscher Hanf Verband, de organisatie voor legalisering van cannabis, zijn in de hele stad te vinden. Al met al lijken de kronkels van het Duitse en Berlijnse cannabisbeleid best wel op die in Nederland.

 

Check om een indruk te krijgen van hoe de cannabisexpositie ‘Mary Jane’ eruit ziet, de aftermovie van vorig jaar:

Op 12 augustus organiseert het Deutscher Hanf Verband een demonstratie voor legalisering van cannabis in Berlijn. Of dat de Duitse overheid zal overtuigen, moeten we nog maar meemaken. Voorlopig kan je in Berlijn alleen legaal wiet kopen met een doktersrecept, zonder kan je nog altijd bij de dealers in Görlitzerpark terecht.

Meer te weten komen over de plannen in Kreuzberg om het dealerprobleem in Görlitzerpark aan te pakken? Luister deze radioreportage gemaakt in Berlijn:

Het Gorlitzerpark in het Berlijnse stadsdeel Kreutzberg heeft al jaren te maken met een grote hoeveelheid dealers, die vooral ’s avonds voor een grimmige sfeer zorgen. Er wordt voornamelijk in wiet gehandeld door illegaal verblijvende West-Afrikanen. Kreuzbergs burgemeester Monika Hermann heeft een nieuw plan van aanpak bedacht, waarmee de sfeer in het park moet worden verbeterd en de de dealers moeten worden geholpen. Ik ging naar het Gorlitzerpark om te kijken hoe het er daar aan toe gaat en wat dat plan van aanpak is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.