Muziek is goed voor je brein. Maar hoe werkt dat nu precies?

Het aantal onderzoeken naar het positieve effect van muziek op je brein is ontzettend groot. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, legt in deze blogpost de belangrijkste effecten uit.

Als je muziek luistert gebeurt er iets bijzonders in je brein
,,Als je luistert naar muziek en je voelt daar emotie bij, heb je gauw de prikkel om mee te bewegen. Dat is een logische reactie: het hersengebied dat emotie veroorzaakt door muziek ligt dicht bij motorische gebieden. Muziek kan ook een autonome reactie teweeg brengen vanuit je zenuwstelsel, een zogenaamde ’’shivering’’. De gebieden van ’’shivering’’ en de emotie zijn hersengebieden die met elkaar communiceren op afstand. Dit heeft veel positieve effecten op het functioneren van je brein.’’

Een muziekinstrument bespelen doet ook veel goed
,,Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar muziek en het brein. Een voorbeeld dat ik graag gebruik een onderzoek van de wetenschapper Gottfried Schlaug. Schlaug heeft gekeken wat er gebeurt in het brein als kinderen tot 17 jaar langere tijd een muziekinstrument bespelen. Hij zag dat de verbindingsbalk tussen de twee hersenhelften in in volume toenam. De hersenhelften gaan veel beter met elkaar communiceren. Kort door de bocht functioneert de linker hersenhelft voor de actie en de rechter voor de emotie. Dus als ik toenadering zoek tot iemand, dan is er altijd nog een rechter hersenhelft die mij op tijd afremt. Wat je ziet bij mensen die letsel hebben aan hun verbindingsbalk, is dat gedrag en emotie niet goed op elkaar zijn afgestemd.

Een studie bij intensief pianospelende jongeren boven de 17 jaar gaf aan dat taalgebieden in de hersenen beter gaan communiceren. De balk tussen het gebied in de hersenen voor het begrip van taal (Wernicke) en het gebied voor de productie van taal (Brocka) neemt ook hier in volume toe.

Een andere studie wees uit dat het empathisch vermogen bij kinderen toeneemt. In deze studie heeft men gekeken naar het effect van muziek spelen op een gebied frontaal in de hersenen (boven de neus) dat in verbinding staat met een gebied helemaal achterin je hoofd. Een goede verbinding van voor naar achter is heel belangrijk voor een functie als sociale cognitie. Kinderen kunnen zich beter inleven in gevoelens van anderen als dit baansysteem goed werkt.’’

Tijdens het sporten worden dezelfde gebieden geactiveerd
,,Er zijn helaas geen studies gedaan waarin sport en muziek samen werden onderzocht. Maar als je kijkt naar wat er in het brein gebeurt, is het in beide gevallen heel indrukwekkend. Een groot verschil is dat de lichamelijke inspanning bij sporten natuurlijk veel groter is. Of het dezelfde effecten heeft is onbekend, daar is nooit onderzoek naar gedaan. Zeker is dat er veel overlappende circuits worden geactiveerd.’’

Als je de 50 passeert, komt er een positief effect bij
,,Naarmate je ouder (boven de 50 jaar) wordt, komen er nieuwe positieve effecten van muziek luisteren en bespelen naar voren. Er komt namelijk een verbindingsbalk in de hersenen bij. Dit maal wordt de verbinding tussen het gebied frontaal in de hersenen en een gebied van emotie versterkt. Hierdoor worden negatieve gebeurtenissen in je leven onderdrukt. Dit betekent niet dat je afstompt, maar beter met de negatieve gebeurtenissen in je leven kan omgaan. Je kan nog steeds geëmotioneerd raken bij het denken aan een negatieve gebeurtenis, alleen zal het minder effect hebben op je functioneren in het dagelijks leven.’’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.