Pak vaker de fiets

Door Sophie Tiel
Nederland is natuurlijk een fietsland, misschien komt dat doordat we graag buiten zijn of gewoon omdat de afstanden in ons kikkerlandje klein zijn. Als je nog niet overtuigd bent van het fietsen zijn hier nog 5 redenen om vaker de fiets te pakken:
1 Fietsen is goed voor de lijn
Je denkt misschien eerder aan hardlopen dan aan fietsen bij afvallen. Maar hardlopen kan erg zwaar zijn voor sommige mensen, zeker diegene die heel wat gewicht mee moeten sjouwen. Bij het neerzetten van een voet wordt er een druk uitgeoefend dat ruim 2x zo groot is als je lichaamsgewicht. Bij fietsen is dit anders, het grootste deel van je gewicht leunt op het zadel, waardoor je knieën veel minder door het gewicht belast worden.

2 Fietsen is beter voor het milieu
Dat de auto veel vervuilender is dan de fiets is bekend. Met de auto verbruik je namelijk brandstof en daarmee vermindert de voorraad natuurlijke energie en ook de schadelijke stoffen die je auto uitstoot veroorzaken schade aan het milieu en dragen bij tot het broeikaseffect. De fiets heeft deze nadelen niet en een parkeerplekje vinden in de overvolle stad is voor een auto ook een stuk lastiger.

3 Fietsen is goed voor je weerstand
Bewegen in het algemeen ondersteund je weerstand, zodat je beter gewapend bent tegen aanvallen van bacteriën en virussen. Uit een onderzoek is gebleken dat de mensen die minimaal 5 dagen per week, iedere dag minimaal 30 minuten fietsen, de helft minder ziektedagen opnemen dan de mensen die niet fietsen, of niet bewegen in het algemeen.

4 Van fietsen word je slimmer
Uit een onderzoek naar de relatie tussen bewegen en de hersenactiviteit bleek dat al bij 5% meer hartcontractie al kan zorgen voor 15% verhoging van de hersenactiviteit. Na het onderzoek maakten de proefpersonen die regelmatig fietsten de aangeboden tests veel beter dan de personen die niet aan enige vorm van beweging deden. Bewegen zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van hersencellen wordt verhoogd. Niet alleen in het algemeen, maar speciaal in het deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor je geheugen. Daarnaast neemt het zuurstofgehalte in de hersenen toe als de bloedcirculatie toeneemt door het bewegen.

5 Van fietsen ga je beter slapen
Door buiten te zijn krijg je meer mee van het verschil tussen dag en nacht, en dan met name van het daglicht. Dit geeft je lichaam de kans om het natuurlijke dag- en nachtritme beter in balans te brengen waardoor je makkelijker in slaap valt als het donker wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.