Protestantisme bij onze oosterburen

Het was niet de bedoeling van Maarten Luther om de fundatie te creëren van een nieuw geloof, maar dat is precies wat hij deed in 1517. Met de presentatie van zijn 95 stellingen in de Duitse stad Wittenberg was het zaadje geplant van de reformatie. Het startpunt van het protestantisme. Het is dan ook niet zo gek dat 500 jaar na dato de reformatie bij onze oosterburen wordt gevierd.

Door: Daan Visser

Met de ontkerkelijking nog vers in het geheugen is het niet gek dat de cijfers zeggen dat de Protestantse kerk sterk is gekrompen in aantal. Tussen 2004 en 2014 is het aantal leden van de Protestantse kerk gekrompen met 3,2 procent. Dat zijn 22,6 miljoen Duitsers.

Toch zegt journaliste Christine Eichel zegt in haar boek ‘Deutschland, Lutherland’ dat veel Duitse gewoontes en houdingen te danken zijn aan het werk en de invloed van de reformator Maarten Luther. `typische protestantse begrippen als: zuinigheid en hard werken zijn ingegoten in de Duitse psyche.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.