Skateboarden olympisch, ja of nee?

De sport skateboarden staat in 2020 in Tokyo voor het eerst op het olympische programma. Toen de keuze op skateboarden viel riep dat al snel vraagtekens op, allereerst bij de skateboarders zelf. Veel skateboarders vinden dat de sport niet in binnen de Olympische cultuur past. In de sport zouden de spelen het hoogst haalbare moeten zijn, in het skateboarden gelden andere regels.

Berlijn is met zijn vele skatehallen, skateparken en niet op de laatste plaats skateboarders bij uitstek de skateboard hoofdstad van Europa. Ook hier wordt met verbazing gereageerd op de uitverkiezing van skateboarden Als Olympische sport. Skateboarder Eddie is inmiddels 52 jaar en verdiend zijn geld als skateboardende straatartiest in de Duitse hoofdstad. ‘’Ik vind niet dat skateboarden zoveel in competitievorm zou moeten worden uitgevoerd. In het skateboarden gaat het om de lifestyle, mensen roken, drinken en doen aan drugs. Het maakt niet uit of je goed of slecht kan skateboarden.” Ook op de vraag of hij ooit op de spelen zou willen deelnemen is hij duidelijk klinkt een duidelijk nee.

Één van de belangrijkste oorzaken hiervan is dat sinds de komst van de olympische spelen de sport in zo’n grote mate is gegroeid dat enorme merken er in zijn gaan investeren. Dat drukt de kleinere merken, de merken die skateboarden hebben gemaakt wat het nu is, uit de markt. En daar is met name de oude garde skateboarders boos over. Toch komt Eddie nog met een leuke oplossing. ‘’Ik wil met een stel andere skateboarders best een show op de openingsceremonie verzorgen.’’

Hieronder mijn radioreportage over skateboarden in Berlijn:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.