Taste the waste!

In aflevering 11 van CampusTalk ging het al over No Waste Dinners en het Bammetjes Biertje van InStock. Maar er blijkt nog zoveel meer te kunnen met al het eten dat anders misschien in de prullenbak was beland! Zo is er ook Thijs Afink (34), die met zijn ThijsTea ‘afgewezen’ fruit verwerkt tot smaakvolle ijsthee.

Hoe is ThijsTea ontstaan?
“Ik heb heel lang als kok gewerkt, op hoog niveau. Alles moet er dan perfect uitzien, wat betekent dat er bijvoorbeeld veel vormpjes worden uitgesneden en de restanten de prullenbak in gaan. Twee keer per week gingen er twee containers vol met afval weg. Ik dacht: dit kan niet, hier moet ik wat tegen doen. Tijdens een bijeenkomst voor horecaondernemers sprak ik Thomas (Café de Zaak, red.), die mij vroeg een ijsthee recept voor hem te maken in grote kannen. Dat kon ik mooi combineren met mijn idee: ik maakte een ijsthee van aardbeien en bracht een kratje naar Café de Zaak. Drie uur later belde Thomas me op dat het uitverkocht was en of ik snel nog een krat kon komen brengen! Ik ontving zoveel mailtjes van de nieuwsmedia, dat Thomas en ik toen besloten er een business van te maken. Ik heb inmiddels ook mijn eigen restaurant: Van de Straat in Utrecht.”

Hoe kom je aan het fruit dat je verwerkt in de ijsthee? 
Het begon allemaal in Utrecht. Op de Kanaalstraat haalde ik allemaal fruit op dat daar wekelijks wegging, iedere

Thijs en compagnon Thomas aan het werk. Beeld: Facebookpagina ThijsTea

woensdagochtend. Ik verwerkte dat eerst thuis tot ijsthee, maar dat ging op een gegeven moment niet meer. We hadden een fabriek nodig; dat moet ook wel met 3400 kilo appels! Die appels halen we uit België. We krijgen ze van een grote teler die ze aan supermarkten verkoopt. Alle appels die een maatje te klein zijn gaan namelijk weg, in verband met het verpakken en stapelen in de supermarkten. Ook via een inpakbedrijf van diezelfde supermarktketen krijgen we van alles. Zij geven ons bijvoorbeeld alle gember en rabarber die er tijdens het inpakken naast valt, omdat het te groot of te krom is. Voorheen werd dat dan gewoon vernietigd, maar toen ik ernaar vroeg mocht ik het gelukkig van ze overnemen! Onze citroenen krijgen we op een hele leuke manier: van een limoncello-maker. Die gebruikt alleen de schillen en gooit de citroen normaal weg, maar nu koop ik zijn geschilde citroenen gewoon op!”

Waarom trek jij je voedselverspilling zo aan?
Ik werk veel met voedsel en vind het allemaal prachtig. Het kost zoveel energie en moeite om iets te laten groeien. En dan te bedenken dat er in Nederland alleen al 800 miljoen kilo voedsel wordt verspild, dat vind ik vreselijk. Zeker omdat ik veel gereisd heb en het zo niet rijmt met wat je daar ziet. Het is heus niet zo dat je het één kunt oplossen met het ander, maar ik vind dat het niet klopt dat er zoveel honger en armoede is en dat wij hier zoveel weggooien. En dat puur omdat wij alles mooi willen hebben en ieder appeltje er perfect moet uitzien.

Waar smaakt de ijsthee naar?
Ik heb drie vaste smaken in het assortiment: rabarber/rooibos, gember/citroen en appel/brandnetel. Maar je kunt voedselverspilling natuurlijk niet altijd voorspellen. We doen veel met actualiteiten, zoals bijvoorbeeld nu in Rusland. Ze moeten daar maar door blijven gaan met het telen van peren ten behoeve van de grond, maar daardoor blijven er wel miljoenen peren liggen. Als we zoiets tegenkomen maken we dus een perenvariant van de ijsthee. Ook worden er momenteel heel veel komkommers weggegooid en komen we binnenkort daarom met ThijsTea Green. En dat is ook nog een leuke knipoog naar al die merken die nu met een ‘green’ variant komen; wij kunnen dat ook!

Weten mensen die ThijsTea drinken dat er fruit in hun drankje zit, dat eigenlijk de prullenbak in had ‘gemoeten’?
We communiceren altijd en overal dat als ik geen appel kan krijgen die anders verspild wordt, ik geen ‘goede’ appel ga gebruiken om alsnog de ijsthee op tafel te kunnen zetten. Op een flesje staat altijd hoeveel fruit je hebt gered met het kopen van dat flesje, ons motto is dan ook ‘taste the waste.’

Beeld: Facebookpagina ThijsTea

 Wat kunnen mensen thuis doen om voedselverspilling tegen te gaan; is zo’n fles ijsthee thuis bijvoorbeeld ook te brouwen?
Jazeker. IJsthee maken is niet moeilijk. Het beste zou naar mijn idee zijn, dat mensen boodschappenlijstjes gaan maken voor ze naar de supermarkt toe gaan. Mensen kopen lukraak dingen; ze komen in de supermarkt en gaan van aanbieding naar aanbieding. Een lijstje scheelt vaak al heel veel, al kan er natuurlijk altijd wat overblijven. Maar ook dan kun je daar altijd nog iets van iets maken: maak van oud brood bijvoorbeeld toast of crutons, weggooien is vaak echt niet nodig. Mensen moeten denk ik ietsje meer nadenken en er wat meer tijd in steken.”  Als voedselverspilling afneemt en jouw taak er dus een beetje op zit, wat ga je dan doen?
Een ander lekker drankje maken. Maar dan staat er in ieder geval geen ‘taste the waste’ meer op het flesje! Missie volbracht.

 

De uitzending terugkijken? Aflevering 11 zomer 2016-2017 vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.