Toename van zorgboerderijen

Tussen 2007 en 2013 is het aantal zorgboerderijen in Nederland verdubbeld volgens AgriHolland. Deze manier van zorg wordt dus steeds populairder. Ton van der Biezen is directeur van Federatie Landbouw en Zorg Nederland vertelt hoe hij de toekomst van de zorg ziet.

“Ik denk in algemene zin dat de zorgverlening de ‘kracht van kleinschaligheid’ zal gaan ontdekken. Denk aan wijkdiensten of bepaalde woonvormen en zorgboerderijen.  Met de menselijke maat en zorg en aandacht voor elkaar als uitgangspunt”, zegt hij.

Vitamine G
Ton van der Biezen legt vooral de nadruk op het belang van persoonlijke en kleinschalige zorg: “De combinatie van warme zorg en zinvol bezig zijn in een groene en prikkelarme omgeving, het normale leven op kleine schaal, waar je naar vermogen meedoet. Dat is de zorgboerderij. We noemen het ook wel vitamine G, oftewel vitamine Groen, dat is toch goed voor iedereen.”

“De zorg voor mensen zit niet in het medische aspect, dat is vaak goed geregeld. Het ontbreekt vaak aan persoonlijke aandacht, even praten, tijd voor elkaar. Niet het ziektebeeld zien, maar de mens.” Hij verwacht dat de zorg in de toekomst steeds meer die kant op gaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.