Bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond

Wij vroegen Joost-Jan Kinds van bierwinkel ‘Van Bieren’ om zijn vijf best verkochte Utrechtse bieren neer te zetten. In CampusTalk (Herfst 2017/2018, aflevering 1) gaf hij zijn mening al over de alsmaar groeiende biermarkt, maar nu dus ook over de smaak. De eigenaar van één van de drie speciaalbierzaken in onze Domstad kwam met spectaculaire en minder spectaculaire biertjes. Zie hieronder zijn ‘beste’ vijf.

Door: Pim Paalhaar en Mark Arents

De Leckere Witte Vrouwen

Een witbiertje gebrouwen door één van de oudste speciaal bierbrouwers uit Utrecht. Dat is nog niet heel oud. De brouwerij opende haar deuren in 1997. Inmiddels worden er in hun brouwerij meer dan vijftien verschillende biertjes gebrouwen. ‘De Leckere’ is in bijna alle supermarkten in Nederland verkrijgbaar.

Maximus High Hops 6

Deze India Pale Ale, in de volksmond Ipaatje, wordt door de Maximus brouwerij op authentieke wijze gebrouwen. De brouwerij stookt haar pils nog in ouderwetse koperen installaties en met behulp van stoom. Het is een lastig brouwproces, maar dat levert ze wel een plek op in deze top vijf.

Van De Streek Broeders

Dit blonde bier wordt gebrouwen door twee broers. De naam is dan ook niet erg verrassend, maar het biertje is wel gedurfd. De broers brouwen wat zij lekker vinden en houden daarbij geen rekening met de ouderwetse bierwetten. Inmiddels hebben de broers een eigen brouwerij in Utrecht en lijkt de toekomst rooskleurig.

Oproer 24/7 India Session Ale

Dit bier voldoet aan een nieuwe trend in de bierbranche. Met 3,9 procent ligt het alcoholpercentage laag en juist dat raakt volgens Joost-Jan Kinds steeds meer in trek. De kunst met minder alcohol is om het bittertje, zoals Kinds dat noemt, vast te houden. Bij dit biertje van brouwerij Oproer zit dat wel goed.

Ceaux Cane

Zoals Kinds ook in het filmpje benadrukt, is dit bier voor de kenner. Met een alcoholpercentage van maar liefst tien procent komt het biertje hard in deze top vijf binnen. De unieke smaak en bijzondere naam zorgen samen voor een al om geroemd speciaal biertje. Veel kenners, waaronder Kinds, zien het bier als één van de beste uit Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.