Een dier tegen eenzaamheid

Door: Heleen Zijlstra

Een hond of kat aan je zijde kan een wereld van verschil betekenen als je eenzaam bent.  Vooral ouderen hebben veel baat bij het gezelschap van een huisdier. ‘Je voelt je lekkerder, je bent niet alleen, je blijft dingen te doen hebben en je moet zorgen voor een ander levend wezen’, vertelt Prof. Marie-José Enders ons. Zij bestudeert de relatie tussen mens en dier.

Vaak neemt eenzaamheid toe met de leeftijd en onder ouderen blijft dit dan ook een groot probleem. Huisdieren kunnen een grote rol spelen in de oplossing. ‘We moeten ons meer bewust zijn van alle positieve effecten die huisdieren hebben. Zeker op mensen die wat ouder zijn en alleen in de samenleving staan’, zegt Enders. ‘Als je een dier aait, of er alleen al naar kijkt, maakt je lichaam stofjes aan die ervoor zorgen dat je je beter voelt. Je stressniveau gaat naar beneden, je bloeddruk, je hartslag.’ Maar ook brengt een huisdier veel sociale voordelen: ‘Als je een hond hebt, moet je daar de straat mee op waardoor je een praatje kan maken met andere mensen. Ook zorgt een dier er automatisch voor dat ouderen een gespreksonderwerp hebben. Dat maakt sociaal contact veel soepeler.’

Nog lang niet in alle verzorgingstehuizen zijn huisdieren toegestaan. Dit maakt het voor ouderen toch een stuk moeilijker om gezelschap te vinden. ‘Waar we naartoe moeten werken is dat we met zijn allen oplossingen bedenken om ouderen hierin te ondersteunen’, zegt Enders. Zo zouden verzorgingstehuizen soepeler kunnen zijn in het toelaten van huisdieren. Ook kunnen mensen ingezet worden die ouderen zo nodig helpen bij het verzorgen van hun dier.

Gelukkig wordt het belang van dieren wel langzaam opgepikt en zijn er initiatieven die hierop inspelen. Zo is er Stichting OOPOEH in Amsterdam, waar ouderen mogen zorgen voor huisdieren van mensen die het druk hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.