Het verhaal van een vluchteling die zijn plek vond in de maatschappij

Foto: Psychiater Aram Hasan, foto via Aram Hasan

Door: Mohamed El Asri & Else Tilman

Vluchtelingen krijgen niet altijd de juiste begeleiding bij psychische problemen, zo blijkt uit aflevering 2 van CampusTalk Herfst 2017/2018. Psychiater Aram Hasan kwam eind 1999 als vluchteling naar Nederland. Ook hij heeft moeilijkheden gehad bij het vinden van een plekje in de maatschappij en deelt zijn ervaringen.

Voor Hasan was zijn begintijd in Nederland gevuld met onzekerheid omdat hij niet wist of hij in aanmerking kwam voor een verblijfsvergunning. ‘Het heeft echt een stempel op mijn leven gedrukt dat ik drie jaar in verschillenden asielzoekerscentra (azc’s) heb geleefd.’

In het azc waren duidelijke regels: als je nog geen verblijfsvergunning hebt mag je de Nederlandse taal niet leren. Voor Hasan was dat een grote teleurstelling. Toch wist Hasan de Nederlandse taal te leren, dankzij het vrijwilligerswerk dat hij mocht verrichten in een verpleeghuis buiten het azc. Mede dankzij de hulp die Hasan buiten het azc kreeg kon hij zich inschrijven voor een cursus Nederlands, waar hij binnen een jaar Nederlands leerde.

Hasan is de vrijwilligers enorm dankbaar voor de hulp die zij hem boden. De tijd die hij kreeg wist hij goed te benutten buiten het azc en dat heeft voor hem goed uitgepakt. Hij werd ook vrijwilliger binnen het azc, doordat hij Nederlandse sprak kon hij als tolk ingezet worden en de andere vluchtelingen helpen.

In die jaren dat Hasan de Nederlandse taal heeft geleerd heeft hij gesolliciteerd voor een studieplek in het Erasmus MC van Rotterdam. In Syrië had hij al een diploma geneeskunde gehaald, maar die werd niet erkend in Nederland. Daarom moest hij drie jaar coschappen (vergelijkbaar met stage, red.) lopen in het ziekenhuis voor hij weer aan zijn werk kon beginnen.

Hasan mocht echter niet studeren voor bekend was of hij een verblijfsvergunning zou krijgen. Tijdens de hoorzitting in de rechtbank voor zijn asielaanvraag vroeg Hasan aan de rechter of hij zonder tolk zijn zitting mocht voortzetten. Dat mocht en op die dag kreeg hij zijn verblijfsvergunning. Vlak daarna werd hij aangenomen bij het Erasmus MC om zijn coschappen te kunnen voortzetten.

Inmiddels werkt Hasan alweer een hele tijd als transcultureel psychiater. Hij richtte zijn eigen praktijk CoTeam op, waar hij onder andere vluchtelingen met trauma’s en andere psychische problemen begeleidt. In zijn werk vindt Hasan het belangrijk om aandacht te besteden aan nazorg. Hij behandelt niet alleen trauma’s, maar kijkt ook welke drijfveren en doelen de cliënt heeft wanneer hij in behandeling wil.

In aflevering 2 van CampusTalk Herfst 2017/2018 sprak Bob Poel van New Dutch Connections ook over dit onderwerp. Hij vertelde hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan de drijfveren en doelen van vluchtelingen om ze te helpen een plek te vinden in de maatschappij. New Dutch Connections doet dit in Utrecht door middel van de ToekomstAcademie, waarbij vluchtelingen cursussen kunnen volgen, en het maatjesproject. Wat dat precies is, zie je in deze video.

Video: New Dutch Connections

Wil jij nou ook maatje worden? Of op een andere manier via New Dutch Connections bijdragen aan de integratie van vluchtelingen in Nederland? Neem dan een kijkje op de site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.