”Leerkrachten zijn net duizendpoten”

Is het je ontgaan? Dan kunnen we wel zeggen dat je onder een steen geleefd hebt. De laatste jaren horen we namelijk steeds meer over de knelpunten binnen het onderwijs. Vooral het basisonderwijs is de dupe. Een groot en veel besproken probleem is de werkdruk. Nu hoor ik je denken: moet een leerkracht dan echt zoveel doen? Want ja, ze hoeven alleen wat les te geven, toch?

In principe is het inderdaad de taak van een leerkracht om kinderen les te geven. Uiteraard komen daar wat taken bij zoals nakijkwerk en vergaderingen. Klinkt als een baan in het onderwijs. Anno 2017 komt er wel wat meer bij kijken. Een leerkracht is een duizendpoot, die dingen moet kunnen die eigenlijk helemaal niet binnen het takenpakket vallen van een leerkracht. Zoals wat dan? Juffrouw Marleen is nu twee jaar werkzaam binnen het onderwijs. Ze werkt sinds dit jaar in de vervangingspoule; dat wil zeggen dat ze op twee scholen werkt. Zij verteld ons wat er onder andere bijkomt.

 

‘Na een lange schooldag ligt er een stapelwerk aan administratie. Ik moet de dag afsluiten met de bijbehorende taken: Absenties noteren, klas vegen, nakijken, reflectie van de doelen noteren, afspraken maken met ouders, afspraken maken met collega’s, afspraken met externen vanwege het passende onderwijs. Dan heb je nog neventaken, zoals de kerstviering organiseren en bijvoorbeeld de Kinderboekenweek organiseren. Na school heb ik ongetwijfeld printwerk en lamineerwerk. Daarnaast stel ik werkbladen samen waar de ouders met hun kinderen naar kunnen kijken.

Uiteraard moet ik mails beantwoorden en versturen. Lessen voorbereiden, nieuwe methodes inlezen, leerlingendossiers bijhouden. Ook hebben we een klasmap. Daar moet instaan hoe de dag eruit ziet. Er staat in hoe je differentieert, er staat precies in aan welke doelen je hebt gewerkt, en dan moet je nog reflecteren. Materiaallijsten bijhouden omdat er materialen bijbesteld moeten worden. Dan moet je nog werken aan je professionalisering. Groepsplannen uitschrijven, rapporten schrijven, portfolio’s doornemen en ga zo nog maar even door. Leerkrachten zijn net duizendpoten!’

Passievol beroep

Leerkrachten kunnen ontzettend veel en zijn ook erg gepassioneerd. Als bepaalde taken worden verdeeld over meer handen zal die druk dus verlagen. In de 4e uitzending van CampusTalk Herfst was dat ook iets wat erg werd benadrukt door Arbeidsmarktplatform PO. Naast al die knelpunten is het ook belangrijk om in te zien dat we ook heel goed bezig zijn. ‘Het is een geweldig beroep.’ is wat Petra van Haren van Arbeidsmarktplatform PO zei.

Kunnen leerkrachten het zelf ook zo positief bekijken? Lia Dolders is al 39 jaar leerkracht en heeft dus veel zien veranderen in het onderwijs, behalve de kinderen zelf. Die bleven naar haar gevoel altijd hetzelfde. Hoe ervaart zij het werken binnen het onderwijs anno 2017?:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.