‘Hondenyoga? Waar gaat het heen?’

Foto: Doet deze hond aan yoga of ligt hij gewoon uit te rusten? Foto: Joy Kobussen

Er komen steeds meer verschillende yogavormen. In de zomer zag je geitenyoga op CampusTalk en in uitzending 2 van CampusTalk Herfst 2017/2018 zie je yogadocente Renate Steinfort, die met hondenliefhebbers en honden op de mat klimt. Bijzonder is het zeker, maar vergeten we door al die rondspringende geitjes en blaffende honden niet waar yoga eigenlijk om draait? Yogadocente Rebekka Daniels vindt van wel.

Toen in de jaren 50 van de vorige eeuw de eerste yogascholen werden opgericht, was yoga voor veel Nederlanders een heel nieuw fenomeen. Inmiddels is yoga goed ingeburgerd, met naar schatting 1,6 miljoen Nederlanders die zo nu en dan op de yogamat te vinden zijn. Toch zijn er nog steeds veel mensen die yoga zweverig en spiritueel vinden. Tweederde van de Nederlanders ziet yoga als een vorm van meditatie, terwijl de meest genoemde reden van yogabeoefenaars om yoga te volgen het verminderen van stress is. Nu is er dus ook hondenyoga. De reacties zijn wisselend.

Ondanks dat sommige mensen hondenyoga wel voor zich zien, zijn er ook mensen die het maar een gek idee vinden. “Het is voor mensen al moeilijk om te begrijpen wat yoga precies is”, vertelt yogadocente Rebekka Daniels. Daniels is eigenaar van Yoga Utrecht, een yogaschool aan de Oudegracht. Daarnaast heeft ze een yogaschool in Den Bosch. “Yoga gaat over een bewustzijnsproces”, aldus Daniels. Volgens haar is dat proces niet voor honden weggelegd. “Honden hebben geen hoger bewustzijn. Ik denk niet dat honden in yoga hetzelfde kunnen ervaren als mensen.”

Daniels is zich bewust van de opkomst van allerlei nieuwe soorten yoga, waaronder hondenyoga. “Ja, ik denk dan wel: ‘Jeetje, waar gaat het heen?”, vertelt Daniels. “Ik geloof best dat het de honden kan helpen ontspannen, maar ik zou het geen yoga noemen. Uiteindelijk is yoga een weg van bewustwording.”

Of hondenyoga nu echt om bewustwording draait, is dus de vraag. In Engeland liet Mahny Djahanguiri wel een hele bijzonder lesje ‘doga’ (hondenyoga) zien bij Britain’s Got Talent…

Video: Britain’s Got Talent

Zelfs de juryleden mochten meedoen! Nu hondenyoga ook in Nederland op steeds meer plekken mogelijk is rijst de vraag… Staan Chantal Janzen en Gordon binnenkort ook met honden op de yogamat bij Holland’s Got Talent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.