Knabbel je slank! De vijf voordelen van goed kauwen

Volgens de wetenschap zou je het eigenlijk zo’n veertig keer per hap moeten doen. Het klinkt als een hele work-out en voor je gevoel misschien wat overdreven, maar het heeft zo z’n baten. Vijf voordelen van goed kauwen op een rijtje!

Door: Iris Wijngaarde en Imke Slump 

1. Goed voor de lijn
Als we vaak kauwen dan zitten we eerder vol. Ongeveer twintig minuten duurt het voordat je hersenen het verzadigingshormoon aanmaken. Iemand die dus goed kauwt een automatisch iets langzamer, waardoor de hersenen genoeg de tijd hebben voor het aanmaken van dat hormoon. Als je te snel eet dan eet je hoogstwaarschijnlijk veel meer dan nodig, omdat je op deze manier alles al op hebt voordat het verzadigingshormoon vrij komt. Als we dus iets rustiger eten dan zitten we sneller vol. 

2. Tandpasta-lach
Goed kauwen versterkt je tanden en helpt bijvoorbeeld tandvleesontsteking te voorkomen. Als je weinig kauwt dan zorgt dat voor verslapping van de kauwspieren. Uiteindelijk leidt dat tot het verzwakken van de kaken. Hierdoor wordt het gebit kwetsbaar. Het speeksel dat je produceert tijdens het kauwen beschermt je tanden. Speeksel bevat eiwitten die een beschermlaagje op de tanden en kiezen vormen. Hierdoor kunnen minder bacteriën zomaar hun gang gaan in je mond en wordt er minder tandplak gevormd, wat dus zorgt voor minder gaatjes.

3. Niet alleen de beauty maar ook de brains
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat goed kauwen het geheugen mogelijk verbetert. Door te kauwen neemt de doorbloeding van bepaalde hersengebieden toe en gaat de hartfrequentie omhoog.


4
. Geef je darmen een boost
Grote brokken slecht gekauwd eten veroorzaken problemen in je spijsvertering. Heb je geregeld last van je darmen, begin dan met goed kauwen. Je maalt op deze manier je voeding fijn en voegt enzymen toe die alvast een start maken met de vertering. Door rustig te eten en zorgvuldig te kauwen kun je zoveel mogelijk voedingstoffen uit je eten halen en verhelp je dat ongezonde bacteriën actief kunnen zijn in de darmen.

  1. 5. Je conditie!
    Er is ook een relatie tussen eten en je fysieke conditie. Iemand die niet goed meer eet, krijgt een slechtere conditie, waardoor hij uiteindelijk ook weer minder eetlust heeft. Door goed, vaak en met aandacht te kauwen gaat de hartslag omhoog en dat is goed voor de conditie van het lichaam. De aderen naar de hersenen raken goed doorbloed en daarmee doe je de hersenen ook een groot plezier. Uiteindelijk verminder je zo bijvoorbeeld ook de kans op een hersenbloeding.

Meer over slikken, stikken en kauwen weten? Of heb je onze uitzending gemist? klik dan aflevering 4 Campustalk Herfst 17-18 . 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.