Niet wielrennen, maar slowbiken!

Drie twee één… START! Probeer maar eens zo langzaam mogelijk de finish te halen! Huh? Zo langzaam mogelijk? Ja, bij het NK slowbiken draait alles om langzaamheid! Nederlands kampioen Jasper van Mierle legt uit hoe het moet!

In CampusTalk uitzending drie herfst 2017-2018 zag je een super snelle e-bike! Met een gemiddelde snelheid van veertig kilometer per uur raast deze fiets door Utrecht. Veel mensen vinden dit gevaarlijk. Misschien is juist zo langzaam mogelijk fietsen een oplossing…

Zo langzaam mogelijk fietsen lijkt heel simpel. Maar je vergist je! Er is veel concentratie, balans en fietstechniek voor nodig. Jasper van Mierle weet daar alles van. Hij is Nederlands kampioen Slowbiking.

Afgelopen twee jaar werd Jasper kampioen: “In 2016 deed ik er ongeveer vijftien minuten over. Afgelopen jaar was er tweeëntwintig minuten voor nodig. Maar als we echt stil gaan staan, kan het zelfs oplopen tot een uur.”

Het parcours is elf meter lang en één meter breed. “Het is de bedoeling om zo langzaam mogelijk over deze baan te rijden zonder de lijnen aan te raken. Daarnaast mogen je voeten natuurlijk niet de grond raken”, legt Jasper uit.

Volgens Jasper begint slowbiken bij het vinden van mentale balans: “Je moet lichaam en geest in balans brengen. Bewaar de rust. Verder is het heel veel oefenen. Bijvoorbeeld als je stilstaat voor een stoplicht.”

Tijdens een bezoek aan een fietsersbeurs kwam hij in aanraking met slowbiken. “Op de beurs werden demonstraties gegeven. Op aanraden van een collega ben ik het toen gaan proberen. Ik ging staan en dacht meteen, dit kan ik wel heel lang volhouden.”

Wil jij leren slowbiken? Bekijk dan het filmpje hieronder!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.