Toename toeristen geen probleem voor Utrecht

Utrecht gaat zich focussen op de cultuurtoerist. Op deze manier wil de stad zich neer zetten als bestemming voor kwaliteitstoeristen, niet voor het massatoerisme dat we in de hoofdstad zien.

Deze zomer kondigde Amsterdam aan dat zij meer belasting wouden heffen per toerist. De steden om Amsterdam heen werden bang dat de vrijgezellenfeestjes en andere grote groepen nu naar andere steden zouden gaan. Volgens experts is dat nergens voor nodig: Utrecht is heel anders ingericht dan Amsterdam. Je kan namelijk niet met een grote bus het centrum in rijden en een grote groep toeristen afleveren.

“De kracht van Utrecht ligt in de authenticiteit. We hebben een unieke Nederlandse sfeer: grachten, een middeleeuws decor en een groen buitengebied. Het is een fantastische charmestad.” vertelt Susanne Pieren, voorlichter bij Utrecht Marketing. “We willen dat dan ook behouden. Dat betekent dat we niet gaan inzetten op een zo groot mogelijke groei van het aantal toeristen, maar om deze groei in balans te houden met de rest van de stad.”

Dit willen zij bereiken door de toeristen te verspreiden. Niet alleen de binnenstad is namelijk interessant, ook de buitenwijken en het gebied rondom Utrecht hebben leuke attracties, en die moeten in de etalage gezet worden. Susanne: “Er is in Utrecht nog voldoende ruimte voor veel meer toeristen, maar wij gaan ons focussen en inzetten op bepaalde groepen toeristen. Door nichefestivals en bepaalde tentoonstelling in musea, bijvoorbeeld.”

Voor de gemeente is het belangrijk dat bewoners ook in de stad kunnen blijven wonen. Daarom zijn zij bezig met maatregelen. Deze zijn vooral bedoeld om de verhuur van huizen via AirBNB en andere diensten te beperken; op die manier kunnen Utrechters in hun eigen stad blijven wonen. In November moet hier meer duidelijkheid over zijn. “Het is niet de bedoeling dat het hier hetzelfde wordt als in Amsterdam, daarvoor moet je echt naar Amsterdam gaan.”

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het item over de verhoging van de toerismebelasting in uitzending vier van het herfstseizoen van Campustalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.