Zo vang je een plofkaker

 Dat plofkrakers lastig te pakken zijn, is bekend. In een mum van tijd blazen ze met gas of springstof een geldautomaat op, dit leidt tot grote ravage in en rondom de automaat. Hoe veroordeel je een gemaskerde onherkenbare crimineel?

Frans Pommer is Landelijk officier van Justitie op de afdeling High Impact Crime. Op het gebied van plofkraken weet hij alles. Hij kan ons meer vertellen over de opsporingstactieken en methodes die het team gebruikt om deze criminelen op te pakken en te veroordelen.

“Daarnaast wordt er bij plofkraken gelijk geld meegenomen, wat in Nederland niet traceerbaar is”

Opsporen

Het is moeilijk om dit soort criminelen op te sporen, omdat er vaak gedacht wordt dat het een vaste bende is met veel tussenschakels. “Als je bijvoorbeeld naar drugszaken kijkt, zijn er veel partijen betrokken (leveranciers, straatdealers en afnemers). Bij plofkrakers is het juist vaak een kleine groep die anders georganiseerd is,” legt Frans Pommer uit.  “Daarnaast wordt er bij plofkraken gelijk geld meegenomen, wat in Nederland niet traceerbaar is. Dit maakt het moeilijk om criminelen van plofkraken op te sporen,” aldus Pommer.

Oppakken

Wanneer de daders niet op heterdaad gepakt worden, maakt het OM gebruik van ‘koppel en schakelbewijs’. Dat houdt in dat bepaalde zaken zodanig op elkaar lijken dat ze dat ook als bewijs kunnen gebruiken. Hierdoor kan het OM bepaalde zaken aan elkaar koppelen om zo een onherkenbare crimineel toch te veroordelen. “Je ziet en herkent dan de manier van werken, wat ook wel ‘modus operandi’ heet. We zien bijvoorbeeld elke keer bepaalde signalementen, bepaalde bewegingen of voertuigen terugkeren. Alle combinaties en mogelijkheden kunnen leiden tot schakel- en koppelbewijs. Op dat moment is er zodanig een overeenkomst tussen die feiten, waardoor het aannemelijk is dat we te maken hebben met dezelfde groep”, vertelt Pommer. “Alles bij elkaar opgeteld, leidt dit tot een veroordeling. Dat is al een paar keer voorgekomen.”

Het belangrijkste is volgens de officier van justitie om plofkraken te voorkomen. Door goede afspraken met banken en beveiligingsbedrijven hopen ze het aantal plofkraken te laten dalen. “Dit proberen wij te doen door de geldautomaten zo te beveiligen dat het de opsporingskans vergroot. Hoe minder plofkraken, hoe meer ruimte om de gepleegde plofkraken aan te pakken.” aldus Frans Prommer.

 

 

Pinautomaat Smaragdplein Utrecht

Campustalk 1 – 22 september 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.