”Bij het kraken hoog in de nek kunnen bloedvaten scheuren”

‘’Baat het niet dan schaadt het niet,’’ wordt er vaak gezegd in het alternatieve geneeskunde circuit. Toch is dit niet helemaal waar. Het kraken van de nek is niet verantwoord, vindt de inspectie voor gezondheidszorg (IGZ). Zo raadde het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) sinds 2013 af om nog langer hoog in de nek te kraken bij de behandeling van hoofdpijnklachten en nekpijn. Toch wordt het nog steeds gedaan. 

In aflevering 14 van het herfstseizoen zag je een orthomanuele arts een nek kraken van een van onze verslaggevers. De meeste manipulaties zijn volgens A.M van der Palen, arts voor orthomanuele geneeskunde dan ook niet gevaarlijk. ‘’Het wordt pas echt gevaarlijk als je iemand heel hoog in de nek bij een draaiing gaat behandelen. Daar lopen bloedvaten die uit de wervels komen en als je daar een manipulatie doet met een draaiing en een ruk, dan kunnen bloedvaten scheuren en dat is een gevaar.”

Vooral Ad de Jongh, professor psychotherapie en psychotrauma maakt zich zorgen. ‘’Als het aankomt op alternatieve geneeskunde denk ik bij homeopathie vaak nog dat er niet zo veel fout kan gaan. Er wordt geclaimd dat je daar beter van kan worden maar dat is nog nooit wetenschappelijk bewezen. Het ergste wat er dan kan gebeuren is dat het niet werkt, maar in het alternatieve circuit gebeurt verder wel een hele hoop. Daar komt maar heel weinig van naar buiten als het mis gaat en daarom zijn daar geen concrete cijfers van. ‘’

Tegenwoordig wordt ‘de hoge nekkraak’ dus nog weinig uitgevoerd. Wel heel populair wordt de AtlasProfilax behandeling De behandeling kan niet zo veel kwaad, maar wel wordt er over gediscussieerd of de behandeling wel écht werkt.

Wil jij weten hoe een AtlasProfilax behandeling wordt uitgevoerd? Lees dan het onderstaande artikel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.