Bijzonder eten uit een lekker normaal landje

In de vijftiende uitzending van het herfstseizoen van campustalk hadden we het over de argumenten vóór het kopen van boeren uit de omgeving. Lokaal eten betekent natuurlijk niet alleen aardappelen en wortels eten. Er zijn genoeg bijzondere producten uit de omgeving! 

Honing

Wist je dat je van het eten van honing uit je omgeving beter tegen hooikoorts kunt? In honing uit de regio Utrecht zitten pollen van de meeste plantsoorten die in de omgeving voorkomen. Door regelmatig een beetje honing te eten, krijg je die pollen binnen, en ben je beter bestand tegen de allergische reactie die je krijgt!

Kaas

Het hoofdproduct van de regio is het melkvee. Logisch natuurlijk dat dat betekent dat er ook een hoop kazen uit de omgeving Utrecht komen. De koeien van José van Rossum eten bijvoorbeeld niet alleen gras, maar ook de bieten die zij verbouwt. Het effect? Een extreem romige kaas, waar vervolgens nog aparte smaken aan worden toegevoegd. Noten, tuinkruiden, truffels, of pesto bijvoorbeeld.

Appelproducten

In de kromme rijn is er veel fruitteelt – met name appels en peren. Een van die producenten is William Pouw. Dat hij appelsap maakt is natuurlijk logisch, maar ook appelstroop – echte appelstroop. De meeste appelstroop is namelijk vooral bietensuiker met 0,4% appel, maar als je appel- en perensap lang genoeg reduceert, wordt het stroop!  Sinds dit jaar is er ook een nieuw appelproduct in Nederland: de cider! Het bestond natuurlijk altijd al, maar werd in Nederland nog niet veel gedronken. Nu dat

Redlove

Een soort ‘appelsap voor volwassenen’: Als je de  ‘redlove‘-appel doorsnijdt, is hij tot aan het klokhuis fel rood, bijna als wijn. Wil je dus een keer iets anders dan water of frisdrank serveren als je mensen over de vloer krijgt die niet drinken, zet dit dan eens op de dinertafel!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.