De woonsituatie van een internationale student in Utrecht

Aindriu de Buitleir is 21 jaar oud, komt uit Ierland en volgt een minor aan de Universiteit Utrecht. Hij volgt hier vakken in antropologie, filosofie en digital media studies, omdat ze die vakken op de Ierse universiteit waaraan hij studeert niet aanbieden. Aindriu is één van de vele internationale studenten die de afgelopen jaren naar Utrecht zijn gekomen.

Zoals je in aflevering 19 van het herfstseizoen van CampusTalk 2017-2018 kon zien, stimuleert de Universiteit Utrecht de komst van internationale studenten. Zo zijn veel bachelor- en masteropleidingen de afgelopen jaren aangepast en worden ze (gedeeltelijk) in het Engels gegeven. Volgens critici creëert de Universiteit Utrecht hiermee een grote toestroom aan internationale studenten, terwijl er helemaal niet genoeg kamers zijn om ze allemaal te huisvesten.

Net als veel andere internationale studenten die naar Utrecht komen, had Aindriu moeite met het vinden van een kamer. ‘De rol van de universiteit in dit probleem is dat ze de komst van internationale studenten heel erg hebben gestimuleerd. Door dit beleid zetten ze nóg meer druk op de huizenmarkt hier in Utrecht. Ze zijn nu een onderdeel van het probleem, dus ze moeten ook een onderdeel van de oplossing zijn,’ zegt hij.

Aindriu organiseerde in oktober, samen met Nederlandse en internationale studenten, een demonstratie op Janskerkhof om de aandacht van de universiteit op dit probleem te vestigen. ‘De universiteit heeft aangegeven met ons in gesprek te willen. Om de aandacht voor dit probleem vast te houden, zijn we al bezig met het plannen van een nieuwe demonstratie.’

De woonsituatie van Aindriu in beeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.