De wereld van hulp rond doofblinden

Een beperking als doofblindheid kan natuurlijk heel lastig zijn af en toe. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen.

In aflevering 12 van ons herfstseizoen zagen we al dat Johan sinds zijn geboorte doof is en later blind is geworden. Hij gebruikt hiervoor best wel wat hulpmiddelen. Als docent tactiele communicatie gebruikt hij ook hulpmiddelen voor zijn studenten. Dit zijn een blindengeleidestok, zwarte bril en een koptelefoon. Zo kunnen de studenten nou echt eens ervaren hoe het is om doofblind te zijn.

Voor zichzelf heeft Johan natuurlijk ook hulpmiddelen. In het filmpje hieronder zie je een aantal van deze hulpmiddelen.

De hulpmiddelen die hij wel gebruikt maar die niet in het filmpje zijn tentoongesteld zijn een computer, een mobiel en een speciale waterkoker. De letters van de computer en mobiel kunnen groter worden gemaakt. Ook kunnen de kleuren van de tekst omgekeerd gedraaid worden. De waterkoker is speciaal omdat hij een heel fel blauw licht heeft wat heel duidelijk te zien is, als je niet zo goed kan zien.

Verder leeft Johan vrij normal. Hij heeft ondertiteling op zijn tv zodat hij ook kan lezen wat er staat i.p.v. ernaar te luisteren. Voor zijn boodschappen heeft hij een speciale app die ervoor zorgt dat al zijn boodschappen van te voren worden verzameld, zodat hij ze alleen maar hoeft op te halen.

Zo zie je, maar weer eens dat je met een beetje hulp heel veel voor elkaar kan krijgen als doofblinde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.