Een leven zonder schoenen

Zonder schoenen de boodschappen doen, autorijden of naar je werk wandelen. Het klinkt misschien als iets wat je hooguit zou doen als het buiten een graad of 28 is, maar ook rond deze tijd van het jaar zijn er mensen die maar al te graag op blote voeten lopen.

Door: Iris Wijngaarde

Sommigen zien het als een levensstijl en hebben de standaard schoen uit hun leven verbannen. Anderen maken er een heuse sport van. De afgelopen jaren krijgen onze blote voeten steeds meer aandacht. Er zijn ook steeds meer opties om de standaard schoen te vervangen voor iets dat veel meer past bij onze voeten. Eind september werd er zelfs nog een barefoot marathon georganiseerd.

Uit een onderzoek van de Bournemouth Universiteit in Engeland blijkt dat kinderen die zonder schoenen in de les zitten, beter presteren. Ook sociaal gezien gaan ze er op vooruit. Blijven de schoenen uit, dan verbetert de sfeer, ontstaat er meer empathie en wordt er minder gepest.  In ruim 25 landen wereldwijd werden kinderen zonder schoenen in de klas geobserveerd. En wat bleek? Door de schoenen in het lokaal uit te doen voelde kinderen zich een stuk meer op hun gemak en konden ze beter ontspannen.

Of het ook verstandig is om uit het niets al je schoenen in de prullenbak te gooien is wellicht een discussie waard. Door roekeloos en zonder voorbereiding blootvoets door ’t leven te gaan heb je kans dat je snel van een koude kermis thuis komt. Letterlijk. Denk bijvoorbeeld aan het natte, frisse klimaat in ons kikkerlandje. Voorkom onderkoeling en wees dus niet over enthousiast.

In de uitzending is te zien dat een goede voorbereiding niet onderschat moet worden. Liefhebbers Ruth Langemeijer en Mirjam Melai leggen uit waarom zij graag de schoenen in de kast laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.