Meer dan 1 miljoen eenzame ouderen

Ons kleine landje telt ongeveer 17 miljoen inwoners, daarvan vallen 4.1 miljoen mensen in de leeftijdsgroep 55 plus. Een grote groep die veel zorg vraagt. Uit onderzoek van het Nationaal Ouderen Fonds blijkt dat meer dan 1 miljoen ouderen zich eenzaam voelen. De cijfers liegen er niet om, eenzaamheid is nog steeds een groot probleem.

Hoe ouder de persoon hoe eenzamer de persoon. Iemand van 75 maakt vaak een opeenstapeling van gebeurtenissen mee, die lijden tot eenzaamheid. Het verliezen van de partner, de overgebleven leeftijdsgenoten, het minder zien van kinderen en kleinkinderen. Maar ook de beperkte mogelijkheid om dingen te ondernemen, is een oorzaak.

Ongezond

Naast de mentale problemen die het met zich meebrengt is het ook slecht voor de fysieke gezondheid. De kans op een vroegtijdige dood stijgt naarmate een persoon zich eenzamer voelt. Eenzaamheid zorgt voor meer stress, een hoge bloeddruk en in vele gevallen ook tot depressie. Overgewicht verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden. Maar bij eenzaamheid is die kans twee keer zo groot.

In CampusTalk 10 Herfst, zagen we in het item over de seniorvriendelijkheid in Utrecht, dat er nog veel moet gebeuren voordat de stad seniorvriendelijk is. Een belangrijk verbeterpunt in Utrecht is de woningvoorraad die geschikt is voor ouderen. Vaak gaat een seniorvriendelijk wooncomplex gepaard met het aanbieden van activiteiten voor ouderen. Naast dat de senioren van alle gemakken zijn voorzien op praktisch niveau, wordt er ook op een andere manier rekening gehouden met ouderen.

Zwijgcultuur

Een groot deel van de eenzame ouderen vindt het moeilijk om te praten over eenzaamheid. Ondanks de vele fondsen en organisaties voor ouderen, voelen ze zich vaak nog steeds niet begrepen. Ook geeft het een bezwaard gevoel. Velen willen namelijk niet het risico lopen mensen lastig te vallen.

Erg belangrijk dus dat er toch actief tegen opgetreden wordt. De drempel om iets te doen tegen eenzaamheid is vaak hoog, daarom moet deze lager worden. Een voorbeeld was het levensloopgeschikte wooncomplex de Helden, deze zagen we in CampusTalk 10 Herfst. Elke dag zijn er verschillende activiteiten te doen. Al is het nog zo makkelijk, het doet zoveel.

Onderstaande video laat zien hoe belangrijk het is voor deze ouderen dat ze iets om handen hebben:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.