Eet eens geen Hollandse pot!

Echte Hollandse andijviestamppot, boerenkool, erwtensoep met stukjes rookworst. Vaak vaste prik in de koude wintermaanden die we binnenkort weer moeten trotseren in ons kikkerlandje. Maar ruil die erwtensoep eens in voor bijvoorbeeld een lekkere Turkse maaltijdsoep.

Utrecht barst namelijk van de culturele diversiteit! Met maar liefst 45 verschillende nationaliteiten in ons stadsie, is er genoeg te ontdekken in de culturele keuken. Dus wandel eens voorbij de Appie en ontdek wat er bij dat lokale Chinese supermarktje te vinden is. Of winkel je suf in Lombok bij de Turkse groentewinkels en Marokkaanse bakkerijen.

Om je een beetje op weg te helpen hebben wij hier alvast een lekker recept. Die kun je prima eens inruilen voor de Nederlandse erwtensoep. En geen zorgen, voor de ingrediƫnten van deze Turkse Havuc corbasi maaltijdsoep kun je ook gewoon langs je vertrouwde supermarkt. In deze video vertelt kok Peter Heinen van eetclub Zinnenprikkels wat meer over deze soep Ʃn de eetclub.

Als je meer inspiratie wil opdoen, kun je elke maandagavond bij deze culturele eetclub aanschuiven in Kopi Susu in Lombok.

Havuc Corbasi – Turkse wortelsoep

4 kg wortelen
200 g boter
3 eetlepels suiker
Zout, peper
8 liter groentenbouillon
180 g bloem
8 dl melk
17 eidooiers

Bereidingswijze:
Was de wortelen en snijd in kleine stukjes. Sauteer ze in de helft van de boter en wat olie, voeg dan water toe totdat ze onderstaan. Breng op smaak met zout, peper en suiker, breng aan de kook en laat pruttelen totdat de wortel heel zacht zijn. Staaf mix dit tot een soort zalf, voeg dan de bouillon toe. Kook nogmaals een poosje. Neem een aparte pan, smelt hierin de tweede helft van de boter. Voeg de bloem toe en roer tijdje om te garen. Schenk beetje bij beetje de melk toe, gebruik garde.

Haal saus van het vuur en voeg 1 voor 1 de dooiers toe, terwijl je goed blijft kloppen. Dit geheel voeg je met kleine beetjes toe aan de soep, al roerend. Breng op smaak, laat tegen de kook aankomen zodat binding maximaal wordt, maar haal op tijd van het vuur i.v.m. schifting. Meteen in gamel gieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.