Elektrisch rijden: het financiële plaatje

Elektrisch rijden wordt populairder, maar nog niet iedereen is ervan overtuigd. Dit komt ook doordat veel mensen denken dat een elektrische auto te duur is. Er zijn echter voordelen te halen op het gebied van brandstofkosten en (tijdelijke) fiscale voordelen.  In dit artikel kijken we hoeveel elektrisch rijden ongeveer kost.

 

Aanschafkosten

De afgelopen jaren daalden de prijzen van elektrische auto’s al en die ontwikkeling zet zich de komende jaren waarschijnlijk voort. Steeds meer automerken brengen elektrische modellen op de markt. Er worden dus steeds meer elektrische auto’s geproduceerd, wat op de lange termijn leidt tot een steeds grotere massaproductie. Deze massaproductie leidt, in combinatie met een lagere prijs voor batterijen, tot een lagere aanschafprijs van elektrische auto’s. Vanaf medio 2017 ligt de gemiddelde prijs van een volledig elektrische auto tussen de €30.000 en €35.000. Dat is nog steeds gemiddeld €9.000 tot €17.000 euro duurder dan de aanschafprijs van een vergelijkbaar model op benzine of diesel.

 

Brandstofkosten

De kosten van het opladen van je elektrische auto liggen lager dan de brandstofkosten van benzine. Deze prijzen veranderen echter constant en zijn moeilijk te voorspellen. Over het algemeen geldt: kan je je elektrische auto thuis of op werk opladen, dan zijn de brandstofkosten van elektrisch rijden ongeveer de helft van rijden op benzine of diesel. Als je volledig afhankelijk bent van openbare (snel)laadpunten, dan is het bijna even duur. In de 14e aflevering van het herfstseizoen van CampusTalk 2017-2018 zagen we al dat er in Utrecht veel van die laadpunten zijn.

Als je je elektrische auto thuis kan opladen, ben je bijna de helft minder aan brandstofkosten kwijt dan bij een auto op benzine of diesel.

 

Onderhoudskosten

Op elektrische auto’s zitten minder bewegende delen, dus hebben ze minder slijtage. Hierdoor zijn de onderhoudskosten lager. Statistieken wijzen uit dat de onderhoudskosten van een volledig elektrische auto ongeveer 40% bedragen van die van een vergelijkbaar model op benzine of diesel.

 

Fiscale voordelen

Volledig elektrische auto’s zijn in ieder geval tot 2020 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB) en belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Dit kan elk jaar een mooi voordeel opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.