Het kostenplaatje van een piloot in opleiding

Een piloot word je niet zomaar. Discipline en motivatie zijn een must, want de opleiding duurt namelijk maar anderhalf jaar. Een korte tijd waarin erg veel geleerd moet worden. Maar daarnaast kost deze periode ook ontzettend veel geld. En dit geld wordt niet vergoed. 

Waarom zo duur?

In Campustalk 8 Herfst, zagen we dat er de laatste jaren veel is veranderd voor mensen die de opleiding tot piloot volgen. Iets wat niet veranderd is, dat is het hoge kostenplaatje. 85.000 is het flinke geldbedrag wat betaald moet worden om de opleiding te kunnen volgen. Ondanks de korte duur van de opleiding is het niet gek dat deze som zo hoog is. Zo betaal je bijvoorbeeld om in een vliegtuig te kunnen vliegen, daarvoor moet brandstof en onderhoud betaald worden. Er moet betaald worden voor verschillende faciliteiten, zoals bijvoorbeeld vliegsimulators. Je betaald om les te krijgen en daarnaast is eten ook nog inbegrepen.

Elitair

De 20 procent die geschikt is om verkeersvlieger te worden, zal bij het kiezen voor de opleiding ook automatisch kiezen voor een hoge studieschuld. Studiefinanciering of een aanvullende beurs zijn voor een piloot in opleiding niet aan de orde. Een situatie die in combinatie met het vinden van een baan voor problemen zorgden.

Zo kwamen veel afgestudeerden piloten thuis op de bank te zitten. Zij hadden geen baan maar wel een torenhoge schuld. Gelukkig zien we nu, dat veel piloten wel aan een baan geraken en daardoor de schulden ook weer kunnen afbetalen.  Een nadeel is wel dat de opleiding elitair wordt. Het is begrijpelijk dat de opleiding veel geld kost, maar het betekent wel dat vooral de mensen met rijk ouders de opleiding kunnen volgen.

Een vraag die bij veel mensen te binnen schiet is waarom de studiekosten niet verlicht worden? Eric Duijkers is directeur van vliegschool EPST in Utrecht. Hij verteld meer over de kosten rondom de opleiding:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.