‘’Ik ben getraumatiseerd door reïncarnatietherapie’’

De tweeëntwintig jarige Josje van Engelen verloor op 21-jarige leeftijd plotseling haar vader door een ongeluk. Een jaar later zoekt ze hulp bij de rouwverwerking door middel van reïncarnatietherapie. Een vorm van regressietherapie. Toch is dit volgens Ad de Jongh, professor van psychotherapie en psychotrauma, geen veilige methode. 

Het overlijden van een familielid of partner, een ernstig auto-ongeluk of een moeilijke jeugd. Traumatische ervaringen kunnen ons allemaal overkomen. Er zijn verschillende therapieën om hier mee om te leren gaan. Een voorbeeld daarvan is regressie therapie. Regressie- en reïncarnatietherapie zijn een vorm van therapie waarbij een trans gebruikt kan worden en er contact gemaakt wordt met het onderbewuste. Bij reïncarnatie therapie wordt er vanuit gegaan dat een mens meerdere levens heeft gehad en dat traumatische ervaringen die zich daarin of in dit leven mogelijk hebben voorgedaan doorwerken in het huidige leven.

De Jongh maakt zich zorgen over de methode. ‘’Ik vind dat veel patiënten niet weten waar ze aan beginnen. Iedereen kan regressietherapeut worden. Ook de patatbakker op de hoek. Dat is gevaarlijk, want de reïncarnatie therapie wordt dus niet gegeven door psychologen of mensen die kundig zijn op het gebied van psychotrauma.’’

Uiteindelijk heeft Josje de reïncarnatie therapie ook ervaren als traumatisch. ‘’Ik had er geen fijn gevoel bij en denk er ook liever niet aan terug. Toch heeft Josje er geen spijt van. ‘’Aan de ene kant vond ik het idee wel fijn om weer even stil te staan bij het overlijden van mijn vader. Het had ook kunnen helpen en dat het voor mij niet werkt sluit niet uit dat het voor andere mensen niet werkt.’’ Hoe Josje dit precies heeft ervaren kun je zien in aflevering 17 van het herfstseizoen.

De Jongh raadt daarentegen liever een andere vorm van therapie aan. Zoals EMDR. ’’Mensen met een trauma zijn kwetsbaar en hebben vaak een échte psycholoog nodig. EMDR is daarom een betere behandeling. Hiermee kun je van een trauma afkomen en de herinneringen worden dan weer neutraal gemaakt.’’

Wil jij weten wat EMDR precies is? Kijk dan het onderstaande filmpje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.