Jenever stoken in De Pronckheer

UTRECHT – Een neut, jajem, piketanussie of klare. Dit oer-hollandse goedje staat beter bekend als jenever. Als je zo’n lekker flesje bij de slijterij haalt, gaat daar eerst een heel proces aan vooraf: het distilleren. 

Distilleren (of destilleren) betekent letterlijk: het scheiden van vloeistoffen. Dit is dan ook wat er gebeurt bij het maken van jenever. Het hoofdingredient van jenever is in principe granen die worden gemout, vergist en gedistilleerd. Dat distillaat wordt pas jenever als er kruiden en jeneverbessen aan toe worden gevoegd. Toch hoeft jenever niet altijd van granen gemaakt te zijn. Het kan in principe van elke soort distillaat worden gemaakt, dus ook van bijvoorbeeld bier.

Arjan Smit uit Cothen is eigenaar van distilleerderij De Pronckheer. Hij legt hieronder uit hoe zo’n distillatieproces van bier eruit ziet:

Een typisch Nederlandse combi waarbij jenever wordt gedronken, is het kopstootje. Dit klassieke drankje is volgens Arjan bezig met een come-back. Wil je hier meer over weten? Kijk dan de uitzending van CampusTalk 20, waar we een kijkje nemen in de Kopstootbar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.