Kastelen kijken in Utrecht

Tijdens aflevering 5 van het herfstseizoen werd er al een specifiek kasteel besproken, maar in Utrecht heb je er natuurlijk veel en veel meer. Daarom hier nog eens vijf kastelen (met een oude bekende) waar je dit weekend naartoe zou kunnen gaan.

Kasteel Amerongen

Het kasteel uit de uitzending. De geschiedenis van Kasteel Amerongen begint officieel in 1286. Op 20 juli van dat jaar verklaart Floris V van Holland dat Henric en Diederic Borre van Amerongen zijn mannen van leen zijn geworden van den “Huyse dat si doen timmeren”. Het kasteel werd in die vroege jaren meerdere malen verwoest en weer herbouwd.

 Tegenwoordig is het officieel herbouwd als historische buitenplaats en worden er rondleidingen gegeven. Het is een van de weinige kastelen waar nog een orginele collectie staat. In het filmpje hieronder kun je zien dat er wordt verteld over een bekende bewoner van het Kasteel.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is een monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het is het grootste kasteel van Nederland. Vanaf 1892 werd het herbouwd. 

De Haar bestaat uit een omvangrijk terrein waarin zich naast het hoofdgebouw onder meer bijbehorende tuinen en gebouwen zoals een kapel bevinden. Het naastgelegen dorp heeft verder een sterke relatie met het kasteel en het geheel valt onder beschermd dorpsgezicht.

Kasteel de Haar organiseert ook rondleidingen en verschillende activiteiten in en rondom het kasteel.

Slot Zuylen

Slot Zuylen is een kasteel in het dorp Oud-Zuilen nabij de stad Utrecht. Het ligt vanuit Utrecht gezien aan het begin van de Vechtstreek. De geschiedenis van het slot begint rond de 13e eeuw. Het is daardoor een van de weinige nog echte kastelen in Nederland. Tegenwoordig worden er veel rondleidingen gegeven.

Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld is officieel een landgoed. De oorspronkelijke functie was als buitenplaats en nu omschrijven de eigenaren van Groenveld de functie als volgt: “Buitenplaats voor stad en land”. In de zeventiende en achttiende eeuw was het gebruikelijk voor rijke Amsterdammers om een buitenplaats te kopen waar ze dan in de zomer konden verblijven. Nu is dat nog steeds een functie van Kasteel Groeneveld.

Kasteel Duurstede

Kasteel Duurstede is een Middeleeuws kasteel in de stad Wijk bij Duurstede. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de vroege 13e eeuw toen de graaf van Bentheim een versterkt huis, gelegen nabij de plek waar vroeger Dorestad lag, in leen gaf aan het geslacht van Abcoude. Het kasteel wordt nu vooral gebruikt voor evenementen en verhuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.