Najaarscampagne Kerk in Actie: Versterk de kerk in het Midden-Oosten

Als mensen aan het Midden-Oosten denken is het christendom niet het eerste dat bij ze opkomt. Eigenlijk gek, want dat is waar het allemaal ooit is begonnen. Kerk in Actie zet zich dit najaar voor de tweede keer in voor christenen in het Midden-Oosten. In de Domkerk werd deze actie afgetrapt. 

Voor het tweede jaar op rij houdt Kerk in Actie hun najaarscampagne voor Christenen in het Midden-Oosten. Volgens hen hebben de kerken in dit gebied het de afgelopen jaren niet erg makkelijk. Door IS hebben veel Christenen uit Syrië en Irak moeten vluchten. In Egypte zijn de afgelopen jaren veel aanslagen in kerken en christelijke plekken gepleegd. Dat is dan ook de rede waarom ze de actie vorig jaar zijn gestart.

In tegenstelling tot wat de naam van de organisatie en de actie doet blijken, worden van het geld niet alleen christenen gelopen. Ze helpen de mensen die het nodig hebben, omdat zij dit zien als deel van het christelijke geloof. Woordvoerder Rob van Ooijen is bij de aftrap in de Domkerk. “Vorig jaar is het geld dat we hebben opgehaald vooral naar noodhulp gegaan, nu willen we het geld in wederopbouw stoppen”, zegt van Ooijen, “We willen ons focussen op onderwijs.”

Van Ooijen vertelt dat in Libanon 40 procent van de bevolking Christelijk is, in Syrië zouden we het over 10 procent hebben en in Egypte 15 procent. Het christendom is dus nog steeds aanwezig in het Midden-Oosten. “De kerk is daar ontstaan en zal daar nooit vergaan.” Daarom zet de organisatie zich dit najaar in voor niet alleen de Christenen, maar ook voor de wederopbouw en het onderwijs in het Midden-Oosten. Ze hopen dit najaar niet alleen geld op te halen, maar ook meer bewustzijn te genereren. Dit doen ze door kerken te vragen om te bidden, meer informatie te zoeken en aandacht te besteden aan het onderwerp tijdens hun diensten.

Ook NPO Radio1 besteedde in een reportage aandacht aan de najaarscampagne van Kerk in Actie.

Dit is een impressie van de lancering van de actie. Deze werd gehouden in oktober in de Domkerk:

 

Tijdens de kerkdienst was er live verbinding met een kerk in Syrië en werd er met behulp van dit filmpje een boodschap doorgegeven:

 

Dit is niet de enige actie die Kerk in Actie houdt. Op hun website is meer te lezen over hun verschillende projecten. Een voorbeeld van hun projecten, dat wordt gehouden in samenwerking met de PKN is een gids van migranten kerken in Utrecht. In CampusTalk aflevering 8 kwam Simon de Kam van PKN langs om hier over te vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.