Nederlandse taal wordt met de dag uitgebreider

Elke dag ontstaan er nieuwe woorden die worden toegevoegd aan de Nederlandse Taal. Veel nieuwe woorden hebben we te danken aan social media, waar trendwoorden uit voortkomen, volgens Ton den Boon, Hoofdredacteur van de Dikke van Dale.

De opname van deze woorden in onze taal kan op verschillende manieren. Het nieuwe woord kan opgenomen worden in het online gratis Nederlandse woordenboek, in het online woordenboek de Dikke van Dale, en in het fysieke woordenboek van de Dikke van Dale.

Er gelden verschillende criteria voor het toevoegen van nieuwe woorden. Om een woord toe te voegen aan de Dikke van Dale is het belangrijk dat het woord algemeen gangbaar is. “Een woord is niet per se interessant als het maar kort gebruikt wordt. Een woord is algemeen gangbaar als het in meerdere media wordt aangeboden. Daarnaast moet een woord niet door één groep gebruikt worden”, vertelt den Boon. “Het moet door diverse mensen gebruikt worden, door het hele land, of eigenlijk door het hele taalgebied, België, Suriname en de Nederlandse Antillen moet je ook meerekenen. Vroeger volgden we een woord drie jaar om te kijken of het aan deze criteria voldeed, maar tegenwoordig is de omloopsnelheid van woorden groter dan in het verleden. Nu zijn we daar coulanter in.” Er is geen bepaalde tijd aan verbonden, het verschilt erg per woord. Woorden die met de overheid te maken hebben, hebben de neiging langer coulant te zijn dan woorden die door een showmaster gebruikt worden, wat vaak gelegenheidswoorden zijn.

Woorden worden trendwoorden als deze in het nieuws veel worden gebruikt, als er sprake is van spellingsproblemen of als de betekenis niet helemaal duidelijk is. Trendwoorden worden nachtelijk ververst. Na een paar maanden wordt er door de Dikke van Dale naar de trendwoorden gekeken. “Zo nu en dan kijken we naar de trendwoorden en als het echt niet meer gebruikt wordt, kan het woord verdwijnen. Als een woord al vijf jaar niet meer gebruikt wordt kan het uit het online woordenboek. Een woord verdwijnt echter nooit helemaal omdat wij natuurlijk een ook archief hebben van alle Nederlandse woorden. Daarnaast gebeurt het verwijderen van woorden aanzienlijk minder, waarom zouden we?” Aldus Den Boon.

Nieuwe woorden ontwikkelen zich dus snel door middel van social media. Woorden die in het afgelopen jaar populair waren, hadden onder meer te maken met de genderproblematiek. Als je kijkt naar het onderwerp ‘gender’ in het algemeen was ‘cisgender’ een populair trendwoord. Ook zijn er woorden die opnieuw populair worden. Dat wil zeggen dat woorden die al langer bestaan opnieuw veel gebruikt worden. Dat hebben we in het afgelopen jaar bijvoorbeeld te danken aan politicus Thierry Baudet. Hij heeft er mede voor gezorgd dat de woorden ‘cultuurmarxisme’ en ‘partijkartel’ opnieuw veel gebruikt werden in de media.

Naast het ontwikkelen van nieuwe woorden waarvan velen de betekenis niet kennen, gebeurt dat ook met woorden die al bestaan. In onze achttiende herfstuitzending ging onze verslaggeefster Suzette Nesselaar aan Utrechters vragen of zij eigenlijk wel wisten wat bepaalde begrippen betekenen die veel in kranten gebruikt worden. Kijk hier de uitzending terug.

Dit zijn de populaire woorden die de afgelopen maand zijn toegevoegd aan de Dikke van Dale:

Benieuwd wat het woord van de dag is? Klik hier om erachter te komen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.