Op weg naar een energiezuinige provincie

Utrecht wekt nog maar 2.4% duurzame energie op. Tijd om dit drastisch te veranderen, want ook Utrecht zal mee moeten gaan met de tijd. In 2020 wil de provincie 10% van alle energie duurzaam opwekken. Voordat dit realiteit zal zijn, moet er nog erg veel gebeuren. Daarom is Utrecht volop bezig om steeds dichter bij dit doel te geraken.

Groene stroom

In 2020 zal de zonne-energie vertienvoudigd zijn. Momenteel kent Utrecht zo’n 150.000 zonnepanelen, die voor 85.000 huishoudens stroom opwekken. In 2020 zal dus 15% van de huishoudens in Utrecht voorzien zijn van groene stroom.

Iets waar we in Nederland vooral veel aan hebben is windenergie. Tot 2020 is dit dus ook de belangrijkste bron waar we duurzame energie uit kunnen halen.  In Utrecht worden nu 8500 huishoudens voorzien van windenergie. De windenergie komt van de zeven windturbines die Utrecht telt.

Elektrisch vervoer

Iets waar we de afgelopen jaren ook veel ontwikkelingen zien is het elektrische vervoer. We tellen in Utrecht nu zo’n 4500 elektrische voertuigen, dat is drie keer zoveel als het jaar daarvoor. In 2020 verwachten we dat er vijf keer zoveel elektrische voertuigen zullen zijn. Wat onmisbaar zal zijn bij deze ontwikkeling, zijn elektrische laadpunten. Deze heeft de provincie nu 1400. Elektrisch vervoer gaat vaak hand in hand met zonne-energie. Voor 1 elektrische auto zijn 10 tot 15 zonnepanelen nodig.

Energiezuinig wonen

In Campustalk Herfst 16 zagen we dat monumenten ook energiezuinig kunnen zijn, zonder al te veel moeite. Utrecht is dan ook volop bezig om deze oude panden zoveel mogelijk energiezuinig te maken. Maar toch wordt er geconstateerd dat de woningen in Utrecht gemiddeld energielabel ‘D’ hebben. Landelijk is een afspraak gemaakt: in 2020 moeten huurwoningen gemiddeld energielabel ‘B’ hebben.

Werkend Utrecht

Dat Utrecht veel werk te bieden heeft is een voordeel, maar het brengt ook een nadeel met zich mee. Namelijk 1/3 van de Utrechtse energie wordt verbruik door kantoren, winkels en bedrijven. Er wordt gewerkt aan gebiedsgerichte energiebesparing voor bedrijven. Ook voor hen zal het voordelig zijn, want de energierekening zal omlaag gaan.

Dat er veel moet gebeuren is duidelijk, maar dat er al veel aan gewerkt wordt is ook duidelijk. Uiteindelijk zullen we allemaal een steentje bij moeten dragen. Want een betere wereld begint bij jezelf. Een aantal kleine aanpassingen in je leven kunnen al veel energie besparen. Wat u zelf kunt doen zien we in het filmpje hieronder:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.