Pak de fiets, dan leef je langer!

Ondanks alle gevaren van het fietsen in de binnenstad van Utrecht, is het het toch waard om de fiets te pakken. De Nederlandse fietscultuur zorgt namelijk dat onze levensverwachting maar liefst een half jaar langer is dan van de niet-fietsende wereldbevolking, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. 

De gemiddelde Nederlander fietst zo’n 75 minuten per week – goed voor een kwart van het aantal ritjes die hij maakt. We wisten natuurlijk al dat fietsen gezond is, maar wat het voor ons deed was voorheen nog niet meetbaar gemaakt.

“Door het afnemen van enquêtes verzamelde het “Onderzoek Verplaatsingen in Nederland” gegevens van ongeveer 50.000 Nederlanders. Zo konden we berekenen dat men gemiddeld door elk gefietst uur, ongeveer een uur langer leeft. Met 75 minuten fietsen per week kom je voor Nederlanders dan op ongeveer een half jaar langer leven uit. Daarnaast bleek het Nederlandse fietsgebruik zo’n 6.500 vroegtijdige sterfgevallen per jaar te verhinderen.” vertelt dr. Carlijn Kamphuis, één van de drie UU-onderzoekers die het onderzoek heeft uitgevoerd.

Het argument is dan ook dat een investering in fietspaden en andere infrastructuur zich gemakkelijk terug verdient. Ook andere voordelen van fietsen, zoals een verbeterde luchtkwaliteit, minder drukte in de stad en het algemeen gezonder zijn door meer bewegen worden daar nog niet eens in mee genomen. Informatie zoals deze is volgens Kamphuis essentiëel voor de gemeente, die nu aantoonbaar kunnen maken – met meer dan alleen de aanname – dat fietsen gezond is.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het item over de FLO fietspaal uit Campustalk zestien van het herfstseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.