Papegaaitje leef je nog

Al eeuwenlang houdt de mens een papegaai als huisdier. Vaak leven ze in een kooi zonder  soortgenoten. Ook worden sommige papegaaien gekortwiekt, zodat ze niet volledig weg kunnen vliegen. Is een papegaai eigenlijk wel geschikt als huisdier? De meningen hierover lopen flink uiteen. 

De Sophia-Vereeniging komt op voor de belangen van huisdieren. Laatst bracht zij het bericht naar buiten dat ze voorstander zijn van een papegaai-verbod. Dit betekent niet dat ze mensen hun papegaai af willen nemen, maar dat er misschien in de toekomst geen ‘nieuwe’ papegaaien meer aangeschaft kunnen worden.  Kitty Willems, communicatiewoordvoerder van De Sophia-Vereeniging zegt: “Je kunt als vogelhouder eigenlijk nooit aan alle behoeften voldoen die een vogel nodig heeft. Daarmee zijn ze eigenlijk niet geschikt als huisdier.”

Er zijn verschillenden redenen te noemen waarom de Sophia-Vereeniging dit zegt. Onder andere door het probleemgedrag dat papegaaien kunnen vertonen.

Een papegaai kan agressief gedrag vertonen, zoals bijten. Dit kun je afleren maar kost erg veel tijd. Ashvin Ghisyawan is fotograaf en papegaaienliefhebber. “Een vriendin van mij vangt papegaaien op en traint ze. Soms duurt het wel vijf tot zes jaar om agressief gedrag af te leren. Hier verkijken veel mensen zich op.” Al jaren heeft hij zelf papegaaien maar is aan de andere kant ook kritisch. “Ik heb echt de allerleukste papegaaien, maar als ik nog een keer moest kiezen zou ik niet nog een keer voor de papegaai gaan.”

Een papegaai is intelligent en sommige soorten kunnen zelfs 100 jaar oud worden. “Je moet drie keer nadenken voor je een papegaai in huis haalt. De zorg en aandacht die nodig is wordt echt onderschat.”

Ashvin en zijn papegaaien zijn te zien in CampusTalk 15 Herfst 2017-2018.

Benieuwd hoe Ashvin’s papegaai Marley vrij rond kan vliegen in zijn woonkamer? Zie het filmpje hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.