Rock ’n roll, geweld en wiet aan de Oudegracht

Ze maken deel uit van het typische Utrechtse stadsgezicht: de werfkelders aan de Oudegracht. In de meesten kun je tegenwoordig lekker dineren, maar in de jaren ’60 hadden deze kelders een hele andere functie.

Fiona Partodimedjo van de Universiteit Utrecht, Faculteit Geesteswetenschappen is die geschiedenis in gedoken. Zij heeft onderzocht wat zich vroeger in de donkere ruimtes aan de Oudegracht afspeelde. Hier zijn er een aantal op een rijtje gezet:

1. The Old Channel Swing Club – Oudegracht 153
Vandaag de dag zit Indiaas restaurant Ghandi in deze kelder, vroeger werd hier gedanst. Op rock ’n roll muziek van onder andere Elvis Presley en Bill Haley and his Comets. De kelder werd gerund door jongeren en je kon hier alleen binnenkomen als je een lidmaatschap had of een uitnodiging.

2. Palet – Oudegracht 279
Waar nu muziek- en horecakelder ’t Oudepothuys te vinden is, kwamen in de jaren ’60 dieven, helers en geweldplegers bij elkaar in Palet. Zelfs de Utrechtse nozems waren in deze werfkelder niet te vinden, daar was het criminele gehalte te hoog voor. De jongeren die Palet binnenliepen waren vaak weggelopen van huis. Zij zouden op deze plek samen komen om plannetjes te maken voor inbraken en om te handelen in wapens en drugs.

3. Sarasani – Oudegracht 327
Nog niet eens zo lang geleden kon je in deze kelder nog rustig een wietje roken. Van 1968 tot 2007 zat hier coffeeshop Sarasani. De eerste coffeeshop van Nederland, gewoon aan de Oudegracht. Onder het mom van ‘koffiezaakje’ was Sarasani een beruchte plek. Waar door Utrechters vroeger flink wat (lange tijd nog illegaals) werd weg gerookt.

Locaties van The Old Channel Swing Club (1), Palet (2) en Sarasani (3)

Het onderzoek van Fiona is terug te lezen op de website van Stichting Kelderkaart Utrecht. Deze Stichting houdt zich bezig met de geschiedenis en alle huidige ontwikkelingen van de maar liefst 980 kelders die Utrecht telt. Benieuwd geworden naar zo’n oude werfkelder? In uitzending 10 van CampusTalk Herfst 2017-2018 neemt Jaap van de Klomp je mee terug in de tijd. Hier kun je zien wat hij meemaakte in zijn jazzkelder Persepolis aan de Oudegracht 205.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.