Sporten als senior in ons mooie Utrecht

Foto: een groep senioren volgt een Senioren-Fit les. Foto: Else Tilman

Fit blijven kan naarmate de leeftijd stijgt steeds lastiger worden. Toch is het erg belangrijk, niet alleen voor de lichamelijke gezondheid maar ook voor de geestelijke gezondheid. Cihad Ciftcibasi van Senioren-Fit probeert met zijn sportlessen de drempel te verlagen om ook op leeftijd in beweging te blijven.

Ciftcibasi vertelde donderdag in CampusTalk uitzending 18 van de Herfst 2017/2018 dat er volgens hem niet genoeg aandacht is voor ouderen in sportscholen in Utrecht. “Soms zie je wel ouderen in de sportschool, maar zie je ze de oefeningen verkeerd uitvoeren”, vertelt Ciftcibasi. Samen met goede vriend Tim Buining richtte hij vorig jaar Senioren-Fit op, waar senioren in Utrecht samen sportieve groepslessen kunnen volgen.

Het is nooit te laat om te beginnen met meer bewegen, zo vertelt emiritus professor bewegen en ouderen Marijke Hopman-Rock: “Al ben je 85 en ga je meer bewegen, dan nog heb je daar opbrengst van.” Toch kan de drempel groot zijn, zo vertelt Ciftcibasi. “Veel ouderen schrikken als ze het woord sport horen. Ze denken al snel dat ze moeten rennen en opdrukken.” Dat is echter niet het geval bij Senioren-Fit. “We doen eigenlijk alle oefeningen vanuit de stoel.” Daarnaast is het niet erg als iemand een oefening niet mee kan doen: “Als het dan nog te moeilijk is, verlagen we het niveau nog meer. En als het te makkelijk voor mensen is, verhogen we juist het niveau.” Bij Senioren-Fit is de interactie met de deelnemers belangrijk. “Soms zegt een deelnemer: ‘zullen we dit eens doen?”, vertelt Ciftcibasi, “en dan pas ik daar mijn lessen gewoon op aan.” Het samenspel maakt het extra leuk volgens Ciftcibasi. “Mijn deelnemers zijn heel enthousiast en dat is erg leuk om te zien.”

Geen sprake van rennen en opdrukken dus, maar hoe ziet zo’n les er dan wel uit? Cihad Ciftcibasi legt het je uit.

Video: Else Tilman

Op dit moment kun je voor Senioren-Fit lessen alleen in Rivierenwijk en Hoograven terecht. Gelukkig is Senioren-Fit niet de enige die zich in Utrecht speciaal richt op ouderen. Zo kun je ook fietsen vanaf Leidsche Rijn, yoga doen in Oog in Al en volleybal en badminton doen in Tuindorp. Zit er niks voor je tussen? Kijk dan eens bij Harten voor Sport in Utrecht. Ook kun je daar contact opnemen met beweegmakelaars en buurtsportcoaches, die je kunnen helpen om iets te vinden wat bij jou past.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.