Zes dingen die elke Utrechter moet kennen

Foto: Braico Ffrod. Bewerking: Else Tilman

In CampusTalk zie je vandaag, in uitzending 5 van Herfst van 2017/2018, hoe de Utrechtse sprits gemaakt wordt bij banketbakkerij Theo Blom. Natuurlijk is de sprits niet het enige wat Utrecht te bieden heeft. In Utrecht vind je ook andere versnaperingen, waarbij je een lekker lokaal biertje of kruidenbittertje kunt drinken. Om je lokale diner echt gezellig te maken, kun je zelfs een echte Utrechtse kaars op tafel zetten.


Een biertje drinken op het Utrechtse bierfestival. Foto: Pim Paalhaar

1.Bier
De sprits is niet de enige goudgele lekkernij uit Utrecht. In de provincie Utrecht hebben we maar liefst 42 brouwerijen, en er komen steeds meer bij. Twee weken geleden ging CampusTalk op bezoek bij Van Bieren, die zijn vijf best verkochte Utrechtse bieren liet zien. Ben je benieuwd welke dat zijn? Kijk hier!

 

2. Distillaten
Niet zo van het bier? In Utrecht ben je voor distillaten en andere dranken aan het goede adres bij proeflokaal ‘De Zes Vaatjes’, waar in 1988 de eerste eigen kruidenbitter werd verkocht: ‘De Baliekluiver’. Een echte Utrechter weet waar die naam vandaan komt…

 

3. Zoetigheden
De lijst van lekkere Utrechtse zoetigheden is eindeloos. Banketbakkerij maakt niet alleen de Utrechtse boterspritsjes, maar ook de bekende nijntje-koeken en ‘domtorentjes’, grote chocoladebonbons met een domtorentje erop. Andere chocola die in Utrecht wordt geproduceerd is van ‘The Chocolate Explorers’, eerlijke chocola die wordt verkocht onder de naam Mesjokke. Makers Jazz, Luc, Per en Wouter willen ‘verantwoorde, ongehoord lekkere chocolade’ maken, op een transparante manier.

 

Ook wat betreft chocola kun je in Utrecht je hart ophalen. Foto Else Tilman, model Iris Wijngaarde

 

4. Hartig
Ook wie liever een hartig snackje tot zich neemt, kan zijn hart ophalen in Utrecht. Een bekend begrip is het ‘broodje Mario’, een Italiaanse bol met salami, kaas en groenten. Broodje Mario werd in 1977 geopend aan de Oudegracht, in 2013 werd er een tweede vestiging op Janskerkhof geopend. Wist je dat lang voor Mario broodjes begon te verkopen, er op Janskerkhof al een ander Italiaanse broodjeskraam hongerige Utrechters voorzag van lekkere broodjes? Al dertig jaar kun je daar een ‘broodje Carlo’ bestellen. Mario of Carlo, welk broodje is nu lekkerder? Maar één manier om erachter te komen… Natuurlijk zijn de Italiaanse broodjes niet de enige hartige lekkernijen die te koop zijn in Utrecht. Vergeet bijvoorbeeld niet de Vockingworst, groente van De Kas Eet- en Kweekplek en “Oude Gracht” kaas van boeren uit de regio.

 

5. Kaarsen
De bekendste Utrechtse kaars is de Domkaars, die Ruud Snel in 1982 voor het eerst maakte voor zijn kaarsenwinkel aan de Donkerstraat. De nichtjes van Snel hebben zijn werkzaamheden overgenomen na zijn overleden vorig jaar en verkopen de domkaarsen nu onder de naam Snellies Waskit. De domkaars is echter niet de enige kaars uit Utrecht. Bij Reinaerde Atelier de Loeff op de Loeff Berchmakerstraat worden kaarsen en papier-maché artikelen gemaakt door onder andere mensen met een verstandelijke beperking.

 

6. Boerderijproducten
Er zijn talloze boeren en boerinnen met boerderijen rondom Utrecht. Bij veel van die boeren kun je de Utrechtse producten kraakvers aan de deur ophalen. ‘Lekker Utregs’ wil een korte lijn tussen boer en consument en heeft daarom een keurmerk en lijst opgesteld met Utrechtse streekproducten. Lees hier waar je binnenkort zelf vers Utrechtse fruit, groenten, eieren, geitenkaas, honing, en nog veel meer kunt ophalen in de regio. Naast Lekker Utregs zijn er meer organisaties die streekproducten aan de man brengen met een korte lijn tussen boer en consument. Zo is er het door studenten georganiseerde Local2Local, waarbij je een boodschappenpakket kunt bestellen vol producten uit de regio.

Video: HKU, Mark Frederiks via YouTube

Genoeg lokale producten te koop dus, in onze mooie domstad! Niet alleen leuk voor Utrechters, ook leuk om eens cadeau te doen om te laten zien wat voor moois Utrecht allemaal te bieden heeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.