‘Onze eigen cultuur gaat verloren’: Angst voor de Duitsers

Niet alleen de kroeg  en bier maar ook de kerstboom, turnen en het winkelen zoals we dat nu kennen hebben zij geïntroduceerd. Zoals in de uitzending te zien is hebben we veel aan hen te danken. Utrecht en Duitsland zijn meer met elkaar verbonden dan je op het eerste gezicht zou denken. Maar de inwoners van de Domstad waren lang niet altijd even blij met de komst van onze oosterburen. 

Door: Iris Wijngaarde

Professor Marlou Schrover deed uitgebreid onderzoek naar Duitse immigranten die zich in de 19e eeuw massaal vestigde in Utrecht. Ze kwam tot veel interessante bevindingen. De Duitsers hebben veel betekend voor bijvoorbeeld het huidige straatbeeld in het centrum en dan met name langs de Oude Gracht. De Winkel van Sinkel wordt ook wel gezien als Nederlands allereerste warenhuis, opgericht door Duitser Anton Sinkel.

Tot de komst van de gastarbeiders waren de Duitsers de grootste groep vreemdelingen. En net als nu, werd men van vreemdelingen niet erg enthousiast. Marlou Schrover legt de overeenkomsten en de verschillen uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.