De gevaren van zwarte henna

Bijna iedere vakantieganger herkent de vrouwen wel die (bijna altijd) opdringerig henna bij je op willen doen. Deze zogenaamde ‘hennavrouwtjes’ staan op openbare pleinen en maken veel mensen blij met een tijdelijke henna-tatoeage. Vaak zit er in deze henna een kleurstof toegevoegd genaamd PPD. Het blijkt dat veel mensen ernstig allergisch zijn voor deze stof dat zorgt voor ernstige brandblaren. 

In Nederland is het verboden om het stofje PPD, ook wel “p-Fenyleendiamine” genoemd, te gebruiken in henna voor de huid. Dit stofje is alleen toegestaan als haarkleurmiddel in cosmeticaproducten. Voor haarverf is hierbij een concentratie van maximaal 4% toegestaan. Verder mag dit stofje dus in geen enkele tatoeage verwerkt zijn. Dit blijkt uit de ‘Warenwetbesluit tatoeagekleursttoffen‘.

Natuurlijke henna wordt gemaakt van een hennaplant. De bladeren van deze plant worden gedroogd en vermalen tot een poeder. Dit poeder vermeng je vervolgens met water zodat het een pasta wordt met een groen-bruinige kleur. De 18-jarige henna-artist Shanaya uit Utrecht vermengt de poeder ook nog met citroensap, suiker en lavendelolie. Dit laatste ingrediënt is bedoelt om de henna lekkerder te laten ruiken. Zie hieronder een voorbeeld van hoe natuurlijke henna eruit moet zien:

Bron: Shanaya Lalmahomed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je graag zelf een keer een henna-tattoo zetten? Mascha Feoktistova maakt sinds 2007 vlogs over alles wat met beauty te maken heeft. Kijk naar onderstaande tutorial om te leren hoe je een henna-patroon zet!

Mikal Berhane liet op vakantie een henna-tattoo zetten en kreeg een enorme allergische reactie. Benieuwd naar de gevaren van Zwarte Henna? Kijk dan hier naar CampusTalk 10 Herfst 2017-2018!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.