Burnouts in het onderwijs

In CampusTalk kon je al zien hoe lastig het is om terug te keren op je werk na een burnout. Zeker in het onderwijs is dat lastig. Dat is toch opmerkelijk, want leraren hebben ontzettend veel vakantie!

Volgens Nadia Cornelisse, oud basisschooldirectrice, beseffen mensen vaak niet hoe hoog de werkdruk is voor leraren: ‘Ik zie dat leerkrachten een heel zwaar beroep hebben. Je moet er voor een klas namelijk honderd procent zijn. Iedereen denkt altijd: Die leraren hebben hartstikke veel vakantie. Dat klopt. Maar wij maken als leerkrachten gewoon evenveel uren in een jaar als ieder ander. Doordat je die extra vakanties hebt, werk je als leerkracht in een lesweek minstens 46 uur. Dat is meerdere keren onderzocht en bewezen.’

Volgens cijfers van het CBS is dit ook waar. Leerkrachten beoefenen het beroep waar de meeste burnouts in voorkomen. Maar liefst één op de vijf leerkrachten bezwijkt onder de enorme druk die werken in het onderwijs met zich meebrengt.

Zembla heeft begin 2016 een onderzoek gedaan naar de werkdruk in het onderwijs. Bekijk het resultaat van hun onderzoek in onderstaande uitzending:

https://www.npo.nl/zembla/27-01-2016/VARA_101377880

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.