De beat van de Mondharp

Door: Pim Paalhaar

Een Middeleeuws oerinstrument wordt het genoemd: de Mondharp. Tegenwoordig zijn er nog weinig muzikanten die de kunst van dit instrument beoefenen. Danibal musiceert en experimenteert nog volop met de welbekende ”Ploink!”

”De Mondharp is een soort synthesizer voor je mond”. Danibal lacht en zet vervolgens het instrument weer aan z’n lip om er een vrolijk deuntje op te spelen. ”Stiekem probeer ik er popmuziek mee te maken, maar dit lukt maar amper…”

De 40-jarige Danibal is opgegroeid met popmuziek, maar merkte dat het instrument waar hij een passie voor heeft niet helemaal past binnen de regeltjes van een standaard popnummer. ”Toch probeer ik een lekkere beat en een mooi refrein te produceren door middel van live-loops”. Dit houdt in dat hij een stukje inspeelt in zijn microfoon, dit vastzet via een elektronisch hulpmiddel, en telkens opnieuw afspeelt. Daar overheen produceert hij dan een beat door middel van beatboxen en andere muzikale toevoegingen. ”Zo bouw je een track live op in laagjes, een beetje dance-achtig”.

Uiteindelijk vindt hij het vooral belangrijk om te spelen wat voor hem vertrouwd voelt. ”Het maakt me niet eens zoveel uit welke muziek ik speel, ik improviseer veel en zoek daarin mijn plek”.

Benieuwd welke muziek Danibal zoal uit zijn Mondharp krijgt? Hij is onder andere te vinden op Spotify, maar ook hier is zijn muziek te downloaden.

Hieronder zie je de manier waarop hij experimenteert met de combinatie Beatboxen en Mondharp-spelen:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.